X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 199
Transnistria stiri: 1460

De ce experții critică programul Prima Casa Plus

31 iul. 18:15   Societate
3 ore in urma 756 0

În Moldova, experții au criticat unele prevederi ale programului de stat de creditare ipotecară Prima Casă Plus, aprobat de Parlament.

După cum s-a relatat anterior, deputații au adoptat astăzi, în lectura a doua, amendamente la Legea cu privire la unele măsuri de implementare a programului de stat Prima Casă, cu scopul de a oferi mai multor cetățeni moldoveni acces la finanțare pentru procurarea unei locuințe prin majorarea sumei împrumutului, a termenului de finanțare, extinderea gamei de potențiali beneficiari.

În special, valoarea maximă a împrumutului va crește de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, iar durata maximă a împrumutului - de la 25 de ani la 30 de ani. Programul Prima Casă Plus va fi disponibil pentru persoanele ale căror profesii sînt considerate libere, cum ar fi avocații, notarii, actorii, șoferii de taxi etc. Programul va fi, de asemenea, disponibil pentru persoanele care au o locuință într-o zonă urbană de pînă la 50 de metri pătrați și doresc să cumpere o locuință mai mare. Cota garanției de stat va fi majorată de la 50% la 70% din valoarea creditului la cumpărarea unei locuințe în afara Chișinăului și de la 50% la 65% în capitala Republicii Moldova, cu condiția ca aceasta să fie o clădire nouă, nu mai veche de 10 ani.

Totodată, expertul economic al Centrului Analitic Independent Expert Grup, Stas Madan, a criticat unele prevederi ale proiectului de lege. Astfel, expertul a subliniat că acesta propune majorarea ponderii creditului potențial în cadrul programului Prima Casă de la 50% din totalul veniturilor la 70%, ceea ce, potrivit expertului, poate duce la supraîndatorarea populației și la riscul de a pierde locuința procurată.

După cum a menționat expertul, această măsură creează o diferență enormă în ceea ce privește cerințele pentru creditarea responsabilă: limita rambursării lunare a împrumutului este de 40% din venituri de către Banca Națională și 70% - cerințele programului Prima Casă Plus.


"În plus, această măsură generează riscuri de supraîndatorare și se abate semnificativ de la cerințele generale de creditare responsabilă. În același timp, Guvernul nu a inclus Banca Națională a Moldovei în procesul de consultare”, a declarat Stas Madan.

În opinia sa, această măsură este riscantă și pentru că ipoteca Prima Casă Plus implică o rată variabilă.

A doua observație a expertului se referă la majorarea valorii maxime a creditului de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei.

După cum a subliniat Stas Madan, acest lucru poate duce la o creștere și mai mare a prețurilor locuințelor. Potrivit acestuia, guvernul nu a argumentat de ce suma maximă va fi de 2,5 milioane de lei, limitîndu-se doar la faptul că tinerii ar dori să aibă mai multe oportunități de locuințe, care să răspundă cerințelor lor.

Expertul a reamintit că, potrivit Băncii Naționale, costul locuințelor a crescut cu 56,3% din 2019 pînă în primul trimestru al anului 2024. Și chiar dacă adăugați o creștere de 10% din 2018 și admiteți o creștere în al doilea trimestru al acestui an, creșterea costurilor locuințelor ar putea fi de 80%-85%, dar în niciun caz de 150%.

A treia remarcă a expertului se referă la decizia de a majora nivelul garanțiilor de stat de la 50% la 65% în blocurile noi din Chișinău.

Stas Madan consideră că în condițiile în care piața imobiliară din Chișinău a crescut în ultimii 6-7 ani, iar piața este destul de lichidă, majorarea cotei de garanție de stat înseamnă doar riscuri mai mari pentru stat. El a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege nu conține nici măcar calcule ale acestei modificări.

0
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав