Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Dacă vor trece evaluarea externă, judecătorii CSJ ar putea avea salarii majorate

26 iul. 2023,, 10:45   Societate
2506 0

Guvernul susține că remunerarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), care vor promova evaluarea externă, trebuie să fie majorată.

În acest sens, urmează să fie făcută modificări fie prin rectificare bugetară, în funcție de resursele disponibile, fie în cadrul procesului de elaborare a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Opinia este expusă într-un aviz promovat de Cabinetul de miniștri.

Avizul vine ca urmare a unei modificări legislative prin care se propune stabilirea valorii de referință aplicabilă la calcularea salariilor judecătorilor din cadrul CSJ în valoare de 4300 lei. În prezent, aceasta este de 3000 lei.

Conform art. 69 alin. (5) al Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, în cadrul unui an bugetar pot fi efectuate, de regulă, cel mult două modificări ale bugetelor componente ale bugetului public naţional. În anul curent, art. 10 din Legea bugetului de stat pentru anul 2023 a fost modificat prin: Legea nr. 40 din 03.03.2023 și Legea nr. 168 din 22.06.2023, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.

Totodată, autoritățile menționează că stabilirea unei noi valori de referință, aplicabilă pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar ar fi în dezacord inclusiv cu recomandările partenerilor externi, rezultate în urma unui proces larg de evaluare a actualului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, una din recomandări fiind unificarea valorilor de referință și, respectiv, reducerea numărului acestora.


Astfel, propunerea privind majorarea salariului pentru judecătorii din CSJ va fi reexaminată în procesul de rectificare bugetară în funcție de evoluțiile procesului de evaluare a integrității actorilor din justiție, pentru a evita riscul imposibilității valorificării resurselor financiare, fapt ce va cauza o eventuală executare defectuoasă a bugetului.

Concomitent cu evoluția procesului de evaluare a integrității actorilor din justiție, propunerea va fi înaintată și în procesul de elaborare a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2024, inclusiv și în cazul altor subiecți ai evaluării.

4
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?