X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Cum să reduceți facturile la energie

21 iul. 14:40   Societate
3 ore in urma 1108 0

Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor, iar Uniunea Europeană este foarte deschisă pentru investiții în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui club de presă care a abordat subiectul Programului de Finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Republica Moldova, transmite IPN.

Victor Parlicov a subliniat că în Republica Moldova peste 50% din energia consumată este destinată întreținerii clădirilor, iar pentru a întreține un metru pătrat de clădire în medie se consumă de două ori mai multă energie decît în țările Uniunii Europene. Programul de Finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial va îmbunătăți performanța energetică a clădirilor rezidențiale pentru a diminua impactul tarifelor la energie și ca cetățenii să poată în mod individual să-și regleze temperatura din locuințe, să beneficieze de un confort sporit, dar și pentru a reduce risipa de resurse energetice.

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial, lansat în aprilie curent, prevede un buget de peste 1,4 mlrd de lei și presupune renovarea unei suprafețe încălzite de minimum 507 mii de metri pătrați de locuințe, în următorii trei ani, din care 75% sînt clădiri rezidențiale și 25% sînt case individuale, pentru a obține economii de energie de peste 40%.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat că pentru păturile social vulnerabile vor fi găsite soluții financiare suplimentare pentru acoperirea lucrărilor. Aproape jumătate din bugetul FEERM vor constitui banii proveniți din mecanismul de obligație de eficiență energetică. Este un program aprobat de Guvern, care presupune că din 1 ianuarie din tariful la energie se va deduce un bănuț la kWh care vine în bugetul CNED pentru suportul programului de finanțare FEERM și va permite acumularea anuală a 12 mln euro, care vor ajuta la atragerea finanțărilor externe pentru proiecte de eficiență energetică.

Pentru renovările din anul curent, au fost selectate 25 de blocuri din Chișinău, Bălți, Strășeni și Ceadîr-Lunga, care au beneficiat de audit energetic și urmează a fi izolate termic.


Recent Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a anunțat despre finalizarea procesului de evaluare a dosarelor depuse în cadrul următorului apel pentru identificarea asociațiilor de locatari care vor beneficia de asistență tehnică gratuită pentru elaborarea auditurilor energetice. Din 49 de dosare depuse pentru realizarea auditurilor energetice în 67 blocuri locative, Comitetul de finanțare și risc al CNED a aprobat 38 de cereri din partea asociațiilor de locatari pentru reabilitarea în anul următor a 48 de blocuri multietajate din Chișinău, Ialoveni, Hîncești, Ungheni, Edineț, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

Sectorului rezidențial în Republica Moldova îi revine circa jumătate din energia termică consumată din țară. 64% din gospodăriile din țară se încălzesc cu lemne de foc și doar 18,3% sînt conectate la sisteme centralizate de încălzire, constată un studiu care a stat la baza elaborării Foii de Parcurs pentru Încălzirea Durabilă. Încă 16,5% din gospodării folosesc sisteme autonome de încălzire pe bază de gaze naturale, energie electrică, lemne sau cărbune.

În Republica Moldova există 1,3 mln de locuințe (574 mii în zona urbană și 751 mii în zona rurală), cu un total de 90,5 milioane de m2. Peste 70% din clădiri au fost construite în perioada anilor 1951-1990, iar 70,6% din locuințele din țară sînt case individuale.

1
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав