Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Cum să alegi corect anvelopele de iarnă? Ce înseamnă simbolurile de pe cauciucuri

2 dec. 2022,, 01:00   Societate
2495 0

Anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă atunci cînd termometrele indică o temperatură sub +7 °C, anunță Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

Anvelopele de iarnă asigură o aderenţă mai bună în perioada rece a anului. Ele sînt obligatorii cînd drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată. Primul pas pe care trebuie să îl faceți cînd vreți să schimbați anvelopele este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frînare și de stabilitate, transmite bani.md.

În acest context, Inspectoratul îndeamnă șoferii să fie atenția la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii.

Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg).

Indicele de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță.


Vînzătorul este obligat, la cererea consumatorului, să descifreze și să explice simbolurile imprimate pe anvelope, iar în cazul agenților comerțului electronic să descifreze caracteristicile anvelopei, în termeni simplificați. Astfel, consumatorii sînt îndemnați să solicite bonul de casă și să-l păstreze pentru minim doi ani.

Vîrsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adîncimea profilului este înca bună. În acest caz, îmbătrînirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, avînd repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinînd mărirea distanței de frînare. Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămînei și anul de fabricație însemnînd săptămîna 22 din anul 2016.

Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vîrfuri muntoase și un fulg de zăpadă(3pMSF) aplicat pe anvelopele M+S (Mud & Snow) desemnează anvelope concepute pentru condiții dificile de zapadă.

Cît costă anvelopele de iarnă

O altă recomandare este să schimbați și să montați anvelopele la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

Dacă adîncimea profilului scade sub 4 mm, atunci sporește riscul de acvaplanare şi influenţează negativ performanţele de frînare și aderență. Astfel, nu este recomandat să achiziționați anvelope uzate sub norma invocată.

Anvelopele reşapate sînt recomandate pentru circulaţia în oraş întrucît reprezintă o alternativă mai ieftină decît cele noi, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele au performanţe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

205: lățimea anvelopei în mm;

60: înălțimea anvelopei;

R: indică o construcție radială;

16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?