Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Cum procedaţi cînd v-aţi trezit stropit din cap pînă-n picioare de o maşină?

4 apr. 2023,, 03:00   Societate
34990 10

Pot fi traşi la răspundere şoferii care “îşi permit” să-i stropească pe pietoni sau şi aceasta rămîne a fi o ecuaţie fără soluţie?

Este o întrebare care îi frămîntă pe tot mai mulţi moldoveni, care au hotărît să scrie pe adresa redacţiei Noi.md, în speranţa că vor găsi un răspuns:

„Bună ziua. În timp ce aşteptam culoarea verde a semaforului, pentru a traversa strada, o maşină a trecut pe lîngă mine şi alţi pietoni şi ne-a stropit din cap pînă în picioare. Aş vrea să ştiu dacă şoferii care îşi permit să ne stropească pot fi penalizaţi cumva şi unde mă pot adresa pentru a scrie o plîngere”.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am sunat la Inspectoratul Naţional de Patrulare, de unde am aflat că, din păcate, în Regulamentul circulaţiei rutiere nu este stipulat că şoferii care, intenţionat sau nu, stropesc pietonii sînt pasibili de amendă. Dar chiar şi aşa ei pot să se apropie la poliţie pentru a depune o plîngere, după care se va decide soarta şoferului lipsit de bun simț.

„E nevoie neapărat de dovezi – fotografii sau video – în care să se vadă şi numărul maşinii. Pietonul stropit se poate adresa la orice inspectorat de poliţie, unde poate depune o plîngere. Ulterior, se va decide dacă şoferul merită să fie sancţionat sau nu”, a menționat ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare Alina Bunghez.


Cu plîngerea depusă la poliţie, pietonilor revoltaţi nu le rămîne nimic altceva decît să spere că şoferii se vor alege cu vreun proces penal sau cu vreo amendă.

Juriştii spun că stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale, iar acest lucru se pedepseşte cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.

Vă reamintim că, dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

13
0
4
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?