X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cu cît au crescut prețurile la apartamente în acest an

4 apr. 17:00   Societate
795 0

Apartamentele din Chișinău au devenit aproape imposibil de cumpărat. În ultimul an acestea s-au scumpit cu 10 sau chiar 20 la sută, urmare a cererii sporite din partea diasporei, dar și epuizării terenurilor de construcție în cele mai căutate zone.

Ritmul alert de scumpiri, atrage după sine și creșterea prețurilor pentru chirii, dar și atenția agenților imobiliari care speculează, gtransmite TV8.

Potrivit studiului unei agenții imobiliare, în ultimul an, prețurile medii au crescut cu circa 10% în toate sectoarele capitalei. În centru un metru pătrat de spațiu locativ s-a scumpit de la 1065 pînă la 1152 de euro. La Botanica și Buiucani prețurile au crescut identic. Dacă anul trecut, în martie, varianta albă costa 807 euro metru pătrat, atunci acum a ajuns, în medie, la 873 de euro. După Centru, sectorul Rîșcani rămîne cel mai scump. Acum s-a ajuns la media de o mie de euro per metru pătrat. Cel mai accesibil sector este Ciocana, dar și aici, într-un an prețul a crescut de la 738 la 798 de euro.

Pentru o percepție mai reușită, experții vin și cu exemple. Dacă acum un an un apartament de 80 de metri pătrați, în variantă albă, era vîndut la preț de 80 de mii de euro, acum depășește 90 și poate să ajungă la 95 de mii de euro. Și asta nu e tot. După achiziție, pînă să te muți în casă nouă mai ai nevoie de cîteva zeci de mii de euro pentru reparații și mobilarea locuinței. Experții au și explicații.

„Un factor important este că în ultima perioadă am avut o ridicare a materialelor de construcție de pînă la 30%, iar forța de muncă, adică lucrătorii care-s pe șantier, în ultima perioadă au salariile ridicate cu aproximativ 35%. Respectiv, unul din factori este acesta la ziua de azi vedem că toate blocurile de locuit se construiesc, în mare parte, în afara orașului, adică în oraș, pe artere principale, deja blocuri locative nu mai avem, iar cererea populației este foarte mare anume la arterele principale”, a declarat fondatorul unei agenții imobiliare, Emanoil Ciubuc.


Agenții imobiliari susțin că cererea mare pentru apartamentele din capitală este asigurată de diaspora. Moldovenii rămași în țară, însă, trebuie să muncească mult ca să devină eligibili pentru un credit imobiliar.

„Destul de scumpe, e foarte greu acum să achiziționezi un apartament sau un loc chiar de pămînt, de teren destul de greu, adică este necesar să iei un credit pentru a te putea descurca, pentru că altfel nu procuri”.

„- Da, au crescut.
- Cam cu cît?
- Nu știu exact cu cît, dar cam așa, cu 10 - 15 mii”.

„- Cosmice.
- Aveți apartamentul dumneavoastră sau stați la chirie?
- Nu, stau la chirie.
- Și prețurile la chirii?
- Pentru mine e rezonabil.
- Dar au mai crescut?
- Da, sigur. - Cam cu cît?
- Cred că vreo 30%”.

„- Foarte mari, prea mari.
- Dumneavoastră închiriați sau aveți apartament propriu?
- Închiriez.
- Și cum vi se pare?
- Eu plătesc 300 de euro anul trecut achitam 200, acum 300 deja.
- Ați văzut și prețurile la imobiliare?
- Da, e mai ușor să cumperi peste hotare decît la noi”.

Totuși, pentru unii majorările de preț nu sînt tocmai un factor negativ.

„Cred că minim vreo 5%, poate 10 chiar, dar asta e bine dacă crește, înseamnă că și economia crește”.

Agenții imobiliari cu acte în regulă susțin să pe piață există și o concurență nesănătoasă, care le compromite imaginea. Sfatul experților este ca atunci cînd ne adresăm la o agenție este să semnăm un contract din care să fie clar că agenției îi revine maxim 3% din tranzacție.

„Atunci cînd interacționează cu o agenție imobiliară, să interacționeze în bază de contract, unde să specifice clar obligațiunile și drepturile sale, atît a clientului, cît și a agenției imobiliare (musca) Un contract de intermediere între agent și client stipulează expres care este comisionul agentului. De regulă, astăzi, în piață, comisionul agentului nu depășește trei procente”, a declarat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

„UAI a înaintat un proiect de lege în Parlament care va reglementa agențiile imobiliare, agentul imobiliar, brokerul, ceea ce o să excludă orice speculație și orice dubiu în această sferă”, a menționat fondator unei agenții imobiliare, Nicolae Balaur.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2023, volumul construcțiilor rezidențiale a scăzut cu circa 18%.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?