X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Cu ce probleme s-a confruntat în ultima perioadă Consulatul Moldovei la Odessa

2 iul. 2022,, 10:30   Societate
4120 0

Începînd cu data de 24 februarie a acestui an, Consulatul Moldovei la Odessa s-a confruntat cu altfel de probleme și sarcini decît mai înainte, el funcționează în regim special, se ocupă cu asigurarea livrării loturilor umanitare pentru regiunile Odessa și Nikolaev și rezolvarea altor probleme logistice.

Despre aceasta a relatat portalului Noi.md, consulul Republicii Moldova la Odesa, Ion Ciornîi.

El a menționat că aria circumscripției Consulatului RM la Odesa cuprinde regiunile Odesa, Nikolaev și Herson. Tradițional, misiunea țării noastre la Odesa acordă întreg spectrul serviciilor consulare pentru acest spațiu, precum și pentru toți cei care se adresează cu diverse probleme, indiferent de domiciliul lor în teritoriul Ucrainei.

Un rol important al activității Consulatului este consolidarea legăturilor social-culturale cu diaspora, care este una din cele mai mari la număr în acest teritoriu, precum și asistență și suport agenților economici ai țării noastre, care efectuează operațiuni de import/export a mărfurilor prin porturile ucrainene la Marea Neagră. În același timp, misiunea este încadrată în activități protocolare și de logistică în cadrul deplasării delegațiilor RM în aceste regiuni. Pe parcursul perioadei de război, Ambasada RM la Kiev în conlucrare cu Consulatul RM la Odesa au asigurat livrarea a două loturi umanitare pentru regiunile Odesa și Nicolaev, în prezent este în desfășurare al treilea lot pentru regiunea Nikolaev.

Ion Ciornîi a subliniat că, începînd cu 24 februarie, Consulatul și-a continuat activitatea în regim special, cu prezență fizică 24 ore în incinta misiunii, inclusiv și în zilele de odihnă. Centrala MAEIE a instituit la Chișinău Celula de criză în cadrul căreia a activat un grup de lucru pentru probleme consulare cu participarea nemijlocită a colaboratorilor Ambasadei, aflați la Chișinău, care au acordat suport instituțional și asistență tehnică Consulatului în regim non stop.


”Spectrul problemelor și sarcinilor care le-a confruntat misiunea în această perioadă, s-au extins evident, în mare măsură datorită volumului enorm de solicitanți de asistență și servicii consulare, coordonarea activității cu Administrația militară a regiunii Odesa în gestionarea fluxului catastrofal de refugiați ucraineni redirecționați prin punctele de trecerii ale frontierei de stat moldo-ucrainene, evacuarea containerelor cu mărfuri aflate în porturile maritime și a garniturilor de tren cu mărfuri din regiunea Odesa ale agenților economici moldoveni, precum și un șir de diverse probleme cum ar fi și coordonarea deplasărilor reprezentanților mass-media din țara noastră, care în această perioadă activau în teritoriul ucrainean. Este evident, că pînă în prezent atît Ministerul, cît și misiunile diplomatice nu s-au confruntat cu situații de o asemenea amploare în activitate. Aici vreau să menționez cu certitudine faptul, că acțiunile consolidate, starea de spirit a echipei centralei și în special deciziile prompte și asumate ale Ministrului, în interacțiune cu alte instituții de resort ale statului, au permis depășirea provocărilor și riscurilor în această perioadă dificilă”, a spus consulul Republicii Moldova la Odesa.

Potrivit lui, în prezent, Consulatul activează într-un regim special, solicitările de servicii consulare au diminuat puțin comparativ cu perioada martie-aprilie, dar se mențin la un nivel înalt.

”În fiecare zi avem adresări fizic la sediu în jur de 15-20 persoane (40 – 80 la început de război), la telefoanele de contact și la linia de urgență apelează zilnic 35 - 50 persoane ( 100 – 130 anterior). Conform statelor de personal, în Consulat activează două persoane delegate în misiune din cadrul Ministerului: Consulul și Contabilul, precum și prin contract din țara de reședință sînt angajați: un asistent consular, un șofer-administrator și o persoană ce prestează servicii de menținere a curățeniei”, a menționat Ion Ciornîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?