X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

CSP a mînat, din nou, demisia „procurorului lui Platon”

15 noi. 2023,, 15:22   Societate
2826 0

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat, pe 15 noiembrie, demersurile procurorului general interimar, Ion Muntean, care a cerut suspendarea din funcție a procurorilor Vladimir Martea și Vadim Machidon.

Totodată, plenul CSP a amînat examinarea demersului de suspendare din funcție a Mirandolinei Sușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu. Se întîmplă după ce unul din cei nouă membri ai CSP, reuniți azi în ședință, s-a abținut de la examinarea subiectului, transmite NM.

După ce au aprobat, pe rînd, demersurile șefului interimar al Procuraturii Generale, care a cerut suspendarea procurorului în Procuratura raionului Călărași, Vladimir Martea, și a procurorului în Procuratura raionului Orhei, Vadim Machidon, membrii CSP au trecut la solicitarea lui Ion Muntean privind suspendarea din funcție a Mirandolinei Sușițcaia, pe care presa a etichetat-o drept „procurorul lui Platon”. Ultima a scăpat de mai multe ori de suspendare. Subiectul, deși a figurat pe ordinea de zi a altor ședințe CSP, a fost amînat de fiecare dată. Nici ziua de azi nu a fost o excepție.

„Raportorul solicită amînarea pentru o altă ședință, deoarece el nu poate să susțină în condițiile ZOOM. Este și cererea avocatului de a anunța întrerupere pe acest caz. Și, totodată, la acest moment, este ședința deliberativă cu nouă membri ai CSP. Domnul Eduard Varzar s-a abținut de la examinarea acestui subiect. sîntem, așadar, în imposibilitate de a examina. Respectiv, veți fi invitat la o altă ședință a CSP”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

De menționat că Mirandolina Sușițcaia este procurorul care a anchetat dosarele omului de afaceri Veaceslav Platon. În 2021, printr-un ordin al procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, Sușițcaia a fost retrasă din dosar. Ulterior, Robu a expediat un demers la CSP și a cerut suspendarea din funcție a acuzatorului anticorupție Mirandolina Sușițcaia. De atunci, CSP amînă examinarea cererii. În prezent, Sușițcaia este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu.


Anticorupție.md scrie că procurorul din Orhei, Vadim Machidon, în privința căruia a fost acceptată solicitarea de suspendare din funcție, este cel care a înaintat şi susținut în instanță învinuirea împotriva ex-polițistului din Ungheni, Gheorghe Petic, în dosarul fabricat pentru viol. Sursa citată precizează că Machidon ar fi, de asemenea, cercetat pentru corupție, într-un dosar ce vizează mită de 10 mii de euro. Pe banca acuzaților s-ar afla și un presupus complice al procurorului, un avocat care ar fi fost pe post de intermediar.

2
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?