Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Cronologia celor trei ani de stare de urgență în Moldova. Cum a început totul

7 dec. 2023,, 17:30   Societate
2712 0

Pe 31 decembrie, odată cu anul 2023, se poate încheia și starea de urgență, care durează în R. Moldova de aproape trei ani.

Acest regim introdus inițial din cauza coronavirusului, nu a fost lipsit de controverse. Privim în retrospectivă la principalele date și decizii, transmite Noi.md cu referire la Europa Liberă.

Cînd Parlamentul a instituit starea de urgență pe 60 de zile la 17 martie 2020, pandemia de coronavirus era la început. Creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus cerea o reacție rapidă, nu era timp de dezbateri parlamentare, iar deciziile cu privire la combaterea pandemiei au fost delegate pentru două luni Comisiei Situații Excepționale în frunte cu șeful executivului.

Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită de parlament la 1 decembrie 2023 pe 30 de zile. Deputata Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare juridice a spus că este „ultima solicitare”. A adăugat, e drept, „dacă nu se întîmplă ceva extraordinar”.

Stare de urgență cauzată de COVID-19


17 martie 2020 - Parlamentul declară stare de urgență pe 60 de zile din cauza pandemiei de COVID-19; starea de urgență este gestionată de Comisia Situații Excepționale (CSE).

16 Mai 2020 - Expiră starea de urgență declarată de parlament, dar este anunțată stare de urgență în sănătate publică. Gestionată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP), se aplică la nivel local sau național, în funcție de evoluția pandemiei.

Decizii controversate

31 Martie 2021 - Parlamentul declară din nou stare de urgență, ridicînd nivelul alertei, chiar dacă evoluția pandemiei nu o cere.

28 Aprilie 2021 - Curtea Constituțională anulează starea de urgență declarată de parlament, iar președinta Maia Sandu dizolvă parlamentul.

29 Aprilie 2021 - CNESP reintroduce starea de urgență în sănătate publică.

16 Aprilie 2022 - CNESP anulează starea urgență în sănătate publică după aproape doi ani, iar toate restricțiile de ordin epidemiologic sunt ridicate.

Starea de urgență cauzată de criza gazelor și de război

22 Octombrie 2021 - Parlamentul declară stare de urgență în sectorul gazelor ca urmare a amenințării Gazprom să poată sista livrările; starea de urgență este gestionată de Comisia Situații Excepționale (CSE).

20 Noiembrie 2021 - Starea de urgență în sectorul energetic încetează, după aplanarea temporară a neînțelegerilor cu Gazprom.

20 Ianuarie 2022 - Parlamentul reintroduce stare de urgență în sectorul energetic, în urma unor tensiuni proaspete cu Gazprom.

24 Februarie 2022 - Parlamentul declară starea de urgență din cauza riscurilor noi cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia; starea de urgență este gestionată de CSE.

Decizii controversate ale CSE

13 Octombrie 2022 - CSE interzice desfășurarea protestelor cu blocarea drumurilor în zilele lucrătoare și le limitează în zilele de odihnă.

16 Decembrie 2022 - CSE suspendă licențele de emisie ale posturilor Primul în Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV, NTV Moldova și RTR Moldova pe perioada stării de urgență.

3 Ianuarie 2023 - Autoritățile prelungesc prin derogare de la lege autorizația de mediu a uzinei metalurgice de la Rîbnița, recunoscînd că o fac în schimbul unui preț mai mic la electricitatea primită din stînga Nistrului.

19 Ianuarie 2023 - CSE împuternicește MAEIE să încheie, prin derogări de la lege, contracte de achiziție pentru cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene.

31 Martie 2023 - CSE suspendă demisiile unor judecători de la CSJ, cerîndu-le să revină la post pentru a nu bloca activitatea instanței.

11 Mai 2023 - CSE decide că doar autoritățile publice centrale pot desfășura manifestații pro-europene pe 21 mai.

3 Octombrie 2023 - CSE anulează înregistrarea candidaților Partidului Șansă la alegerile locale.

30 Octombrie 2023 - CSE decide să sisteze licențele de emisie pentru alte șase posturi de televiziune pe durata stării de urgență.

3
0
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?