Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Criza de cadre medicale sufocă domeniul ocrotirii sănătății

24 mai. 19:30   Societate
1904

În ultimul timp, sînt tot mai puțini medici în Republica Moldova și mulți dintre aceștia sînt nevoiți să lucreze la o vîrstă înaintată, neavînd cine să-i înlocuiască. Din sistemul sănătății au plecat în ultimii ani peste două mii de cadre medicale, iar o bună parte din­tre cei care au rămas să profe­seze sînt pensionari, informează Noi.md cu referire la vocea.md.

Potrivit datelor statistice, nu­mărul angajaților din sistemul medical care au atins vîrsta de pensionare, dar continuă să mun­cească, crește de la an la an cu cel puțin 100 de specialiști. Ministe­rul Sănătății recunoaște că există o lipsă de cadre medicale tinere, dar care nu poate fi suplinită în timp scurt.

În satul Caracui din raionul Hîncești, de exemplu, în prezent, lucrează patru medici. Doar unul dintre aceștia este tînăr specialist, iar trei sînt trecuți de 70 de ani. Își fac în continuare datoria, pen­tru că oamenii au nevoie de ei, ne spun aceștia.

„Iubesc profesia și am iubit-o mereu. Vreau să ajut omul, dacă se întîmpla să mă sune cineva noaptea, niciodată nu a fost ca să nu răspund sau să nu îl ajut, atunci cînd mi s-a cerut”, ne spu­ne doctorul Liuba Epureanu, care activează în domeniu de mai bine de 55 de ani. „Vîrsta nu este un impediment dacă ai sănătate și energie. În maternitate am lucrat din 1964 pînă în 1985, apoi ma­ternitatea s-a închis și am activat în ambulatoriu. Am trecut prin multe, am asistat la nașteri foar­te grele, dar mulțumesc Domnu­lui că am salvat toate viețile”, își amintește medicul.

Munca de asistentă presupune mare efort


Și Ecaterina Ostapciuc, asisten­tă de familie, este la pensie, însă continuă să activeze la centrul medical din sat, pentru că tinerii nu vin să lucreze la țară, ne spune aceasta. „Munca de asistentă me­dicală, în general, presupune mult efort, dar să muncești la sat este și mai greu, deoarece trebuie să știi ceea ce știe și medicul generalist, pentru a fi gata oricînd să acorzi ajutorul necesar. Profesia noastră e cea mai umană din toate profe­siile, mai ales că în sat nu e ca la oraș. Aici trebuie să fim universale, să cunoaștem toate ramurile prin­cipale ale medicinei. Primul ajutor noi trebuie să îl acordăm, fiindcă ambulanța poate sosi prea tîrziu din centrul raional”, menționează Ecaterina Ostapciuc.

Deși muncește în domeniu de mai bine de 52 de ani și a ajuns la vîrsta cînd ar putea să se mai odihnească, asistenta medicală ne spune că va continua să munceas­că, atîta cît o vor ține puterile. „Trebuie să fim la timp la serviciu, pentru că, atunci cînd venim, oa­menii deja ne așteptă la ușă. Ni­ciodată nu am mers cu mașina, dintr-un capăt al satului în altul. Nu este ușor la anii mei, dar îmi place meseria”, conchide asisten­ta medicală.

Un medic pentru șase sate

legul ei, Boris Lîsîi, me­dic de familie din acest sat, este un exemplu de urmat. Acesta „deservește” tocmai șase sate. Spune că își repartizează timpul astfel încît să reușească peste tot. „Eu sînt medic în Sărata–Galbenă, Caracui, Brătianovca, Coroliovca, Cărpineanca, Valea Florii. Uneori venim și de două ori în săptămînă, atunci cînd e necesar. Nu ne conducem după un grafic fix”, menționează medi­cul.

Faptul că unii medici pleacă din sistem și alții nu prea vin o spu­ne și președintele Federației Sin­dicale „Sănătatea” din Moldova, Aurel Popovici. De altfel, sindicaliștii nu o dată au tras semnale de alarmă în acest sens, cerînd autorităților să elaboreze politici consecvente în acest sens.

„Nu putem spune că acest lu­cru se întîmplă numai din cauza salariilor mici. De fapt, acei tineri, care și-au dedicat studiile pentru a deveni lucrători medicali do­resc să aibă și condiții decente de muncă, să fie asigurați cu tot necesarul, cu echipament, pen­tru a-și putea onora profesia de lucrător medical”, spune Aurel Popovici.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna aprilie anul curent se înregistrau 407 locuri vacante în instituțiile medicale și farmacii. În prezent, este criză atît de me­dici specialiști, cît și de asistente medicale.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав