X 
Arşiţa stiri: 229
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4126

Corneliu Popovici: Să fim mîndri de istoria noastră și de rădăcinile noastre adînci în acest pămînt

20 aug. 15:29   Societate
1798 2

Într-o zi ca aceasta, în urmă cu 555 de ani, în apropiere de Nistru, la Lipnic, se scria o pagină de aur în istoria moldovenilor.

Ștefan cel Mare și oastea sa, cu o determinare de fier, au respins atacul tătarilor, salvînd Moldova de la jaf și distrugere, scrie fostul ministru al Educației Corneliu Popovici, citat de Noi.md

"Astăzi, valorile pentru care s-au luptat eroii de la Lipnic - libertatea, independența și unitatea - sînt mai actuale ca niciodată. Să ne inspirăm din curajul și înțelepciunea lor pentru a construi un viitor mai bun pentru țara noastră, Moldova. Să fim mîndri de istoria noastră și de rădăcinile noastre adînci în acest pămînt. Să onorăm memoria eroilor de la Lipnic și să fim mîndri că sîntem urmașii lor!" scrie Corneliu Popovici.

După cum relatează site-ul moldovenii.md, pe 20 august 1470 (după alte surse în 1469), la Lipnic (Lipinți), pe Nistru a avut loc o bătălie, în care oastea moldovenească, condusă de Ștefan cel Mare, a învins tătarii Hoardei de Aur de pe Volga.

După un obicei deja consacrat, tătarii au pornit expediţia toamna, după ce au fost strînse recoltele. De această dată, oastea lor, împărţită în trei grupe, invadează concomitent Podolia, Lituania și Moldova.


Încărcaţi de prăzi şi prizonieri sînt surprinşi de oastea lui Ştefan cel Mare în apropiere de Nistru, la Lipnic. Grigore Ureche relatează în detaliu conflictul: „Ştefan vodă, le-au ieşitu înainte. Şi la o dumbravă ce se chiamă la Lipinţi, aproape de Nistru, i-au lovit Ştefan vodă cu oastea sa, aug. 20, şi dîndu războiu vitejaşte, i-au răsipit şi multă moarte şi pieire au făcut într-înşii şi mulţi au prinsu în robie”. Jan Długosz afirmă că în bătălie ar fi fost prins fiul hanului Mamak. Domnul, deranjat de solia impunătoare trimisă, a dispus să „taie pe fiul acestuia în patru bucăţi în faţa solilor” şi „pe soli îi trase în ţeapă”.

După aceste raiduri Ştefan cel Mare ar fi organizat sfinţirea Mănăstirii Putna (3 septembrie 1469) şi ar fi dispus construirea cetăţii Orhei (pe malul drept al Nistrului), cu scopul precis de a apăra hotarele de răsărit.

Pe locul bătăliei lui Ștefan cel Mare cu tătarii de la Lipnic a fost înălțată, încă în perioada interbelică, la cimitirul satului cu același nume, o "Troiță" în memoria celor căzuți în luptă.

Mai multe informații importante despre Noi, Moldovenii, Istoria, Cutura R. Moldova, puteți citi accesînd site-ul moldovenii.md

17
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав