X 
Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4138

Corneliu Popovici: Reforma de optimizare – cel mai mare proiect imobiliar din R. Moldova

30 aug. 06:43   Societate
5 ore in urma 2718 0

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici a declarat recent că procesul de optimizare a instituțiilor de învățămînt și cercetare din Republica Moldova, care a început cu promisiunea de a nu afecta proprietățile școlilor, s-a transformat într-un proiect mascat de preluare a acestora, transmite Noi.md

„Cînd am avertizat că optimizarea instituțiilor de învățămînt și cercetare reprezintă o acțiune mascată de preluare a proprietăților, ni s-a promis că școlile nu vor pierde niciun metru pătrat. Din păcate, am avut dreptate,” a spus Popovici.

Conform fostului ministru, Guvernul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Educației, a decis să schimbe destinația unui teren de 0,7 hectare, aflat în gestiunea Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, situat în Chișinău, pe strada Mihail Sadoveanu, nr. 40.

„Aceasta nu este prima dată cînd se ia o astfel de decizie,” a adăugat el, reamintind că, în ultima perioadă, Guvernul a decis trecerea din domeniul public în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale a mai multor proprietăți care au aparținut instituțiilor de învățămînt din localitățile raioanelor Anenii Noi, Cahul, Călărași, Căușeni, Drochia, Fălești, Nisporeni, Orhei, Sîngerei, Ștefan Vodă, Ungheni și altele.

„Reiterăm, reforma de optimizare a rețelei școlare, universităților și institutelor de cercetare reprezintă cel mai mare proiect imobiliar din istoria Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Educației,” a subliniat fostul ministru.


El a mai adăugat că multe dintre clădirile fostelor unități școlare și institute, după procesul de optimizare, au rămas în conservare, în așteptarea unor vremuri mai bune, în timp ce altele au fost lăsate de izbeliște și au ajuns ruine.

„Cu timpul, aceste proprietăți și-au pierdut valoarea, iar acum pot fi privatizate la un preț mult mai mic,” a explicat Popovici.

În aceste condiții, fostul ministru a avertizat că preluarea terenurilor, clădirilor și altor bunuri fixe ale instituțiilor din domeniul educației va lua amploare.

Potrivit lui, pentru a simplifica procesul de înstrăinare a acestor bunuri imobile, Ministerul Educației a inițiat elaborarea unui proiect de Hotărîre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de realizare a raportului de expertiză privind încetarea necesității menținerii în domeniul public a unor bunuri imobile destinate educației.

„Vina pentru aceste pierderi aparține Ministerului Educației, altor autorități centrale și locale cărora le lipsește o viziune strategică clară privind dezvoltarea sectorului pe termen mediu și lung, care, de cele mai multe ori, nu iau în calcul interesul cetățenilor, ci doar cel personal și de grup,” a concluzionat Corneliu Popovici.

12
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав