Afirmația a fost făcută de fostul ministru al educației, Corneliu Popovici.
Potrivit lui Puterea ar trebui să atragă o mai mare atenție mediului educațional.”Pe parcursul ultimului an, Guvernul a majorat substanțial salariile miniștrilor și altor funcționari de rang înalt din administrația publică centrală. Astfel, după majorare, un ministru are un salariu mediu de 60 de mii de lei. Cu aproape 50% au crescut salariile și pentru alte categorii de angajați de la Guvern și din ministere.
În același timp, potrivit datelor BNS, în trimestrul 2 al anului 2024, salariul mediu lunar în învățămînt constituie doar 80,8% din cîștigul salarial mediu în economia țării, în scădere cu aproximativ 8% în raport cu anul 2020. Este un indice care nu corespunde declarațiilor politicienilor ce au afirmat că educația este o prioritate națională.
Totodată, potrivit lui sistemul ar putea intra într-un colaps total.
”Această situație afectează grav sistemul educațional din țara noastră, atît din punct de vedere al calității studiilor, cît și al menținerii specialiștilor și atragerii tinerilor în sistem.
În ultimii ani, sub lozinca „Optimizării și eficientizării cheltuielilor în educație”, au fost închise sute de școli, mai multe universități și institute de cercetare. Mă întreb și vă întreb: unde sînt banii economisiți?
Nu aș vrea să cred că aceste economii au ajuns doar pentru mărirea salariului ministrului și funcționarilor din minister.
În condițiile lipsei unei viziuni și a capacității autorităților de a gestiona eficient banii publici și a incertitudinii privind majorarea salariilor angajaților din educație, lucrurile se vor agrava, iar sistemul educațional riscă să intre în colaps”, a concluzionat Popovici.
Adăuga comentariu