X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Corneliu Popovici, despre reforma universitară: "Dacă nu poți face bine, măcar nu face rău"

27 iul. 12:00   Societate
9 ore in urma 2504 1

Corneliu Popovici, fost ministru al Educației, a postat un comentariu în rețelele sociale în privința reformei universitare din Moldova, lansată în anul 2022, notează Noi.md.

Potrivit fostului ministru, această reformă "ridică îngrijorări serioase în ceea ce privește consecințele sale asupra sistemului de învățămînt superior".

"Deși inițiată cu scopul declarat de a îmbunătăți situația din domeniul universitar, această reformă pare să genereze derapaje, incoerență și o stagnare cu tendințe de degradare față de perioada anterioară. Recent, Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat topul universităților din întreaga lume, cu un eșantion de 30.000 de instituții, ediția iulie 2024.

În comparație cu situația din iulie 2022 (începutul reformei), universitățile „reformate” din Moldova au coborît în topul mondial:

-Universitatea de Stat din Moldova - locul mondial 4334, a coborît cu 308 poziții în clasament.


-Universitatea Tehnică a Moldovei - locul mondial 4228, a coborît cu 301 poziții în clasament.

Universitățile care nu au fost supuse acestei reforme nechibzuite au reușit să-și îmbunătățească poziția în topul internațional {...}".

În acest context, Corneliu Popovici menționează Universitatea de Medicină și Farmacie, cea mai bine clasată universitate din țara noastră: locul mondial 3665, a crescut cu 210 poziții în top.

În ceea ce privește situația reformei, fostul ministru spune că era, oarecum, una previzibilă.

"Era de așteptat în condițiile în care așa-numita reformă din vara anului 2022 s-a născut „peste noapte”, fără a avea la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți actorii cointeresați și fără a corela schimbările propuse cu așteptările acestora.

Această reformă, mai degrabă un șir incoerent de începuturi, experimente și eșecuri, se rezumă la plagiere după modele străine, preluări, optimizări, lichidări și disponibilizări. În învățămîntul superior din Moldova este necesară o reformă nu doar formală, de suprafață, ci una care să producă rezultate semnificative - o reformă autentică, o schimbare profundă care să poată fi motivată, să aducă rezultate și să consolideze pozițiile universităților în clasamentele internaționale.

În caz contrar, întrebarea retorică referitoare la cum să convingi un tînăr să meargă la o universitate din Moldova rămîne validă. Bine a spus Thomas Jefferson: „E mai bine să nu ai idei deloc, decît să ai idei proaste".

Menționăm că, potrivit Ministerului Educației, reforma universitară are ca scop sporirea atractivității acestor instituții de învățămînt.

"Reforma universitară trebuie să continue și este nevoie să identificăm soluții prin care să avansăm în acest sens. Una din prioritățile ministerului ține de creșterea calității studiilor și competitivității universităților noastre pe plan internațional", a precizat ministrul Dan Perciun.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав