Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, a comentat pentru Noi.md acest subiect, subliniind gravitatea situației și impactul negativ al acestei decizii asupra întregului sistem educațional.
Potrivit lui Popovici, nu este exclus ca, în viitorul apropiat, alte trei instituții private de învățămînt superior din cele șapte rămase să urmeze exemplul Universității Slavone.
"Această tendință este rezultatul aprofundării crizei din învățămîntul superior, ca urmare a unor reforme adesea negîndite. Aceste reforme se rezumă la procesul de fuziune a instituțiilor, la inițiative lansate și apoi abandonate, precum și la perturbarea activității Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare prin restructurare și relocare în condiții neadecvate. Toate acestea au contribuit la creșterea incertitudinii în sistem. De asemenea, managementul defectuos al unor universități și influența crescîndă a unor grupuri de interese care promovează aceste “reforme” au agravat situația. Aceste grupuri își doresc să monopolizeze și să preia controlul asupra sistemului universitar din Moldova", a declarat fostul ministru.
Potrivit lui, consecințele provocate de aceste grupuri de interese sînt grave: universitățile din Moldova își pierd credibilitatea, iar calitatea serviciilor prestate este afectată. Fostul ministru a făcut un apel către abiturienți și părinți să analizeze cu atenție oferta educațională a universităților și să fie bine informați în privința instituției la care să se înscrie."Ele devin vulnerabile din perspectiva unei existențe sustenabile. Îndemn abiturienții și părinții să analizeze cu atenție oferta educațională a universităților și să ia o decizie informată în privința instituției la care să se înscrie," a spus Popovici, subliniind că această situație precară survine în timpul procesului de admitere.
Noi.md amintește, Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea activității Universității Slavone, începînd cu data de 22 iulie 2024.
Adăuga comentariu