Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Corneliu Popovici: "Călcatul pe greblă este distracția preferată a autorităților"

21 iun. 19:01   Societate
2693 1

Corneliu Popovici a postat în rețelele sociale un mesaj, în care se arată nedumerit de decizia Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de a lipsi Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (#ANACEC) de sediul pe care îl deține în prezent. "Îmi declar solidaritatea cu colectivul și comunitatea experților evaluatori ai Agenției", a precizat fostul ministru al Educației, notează Noi.md.

"Aceasta este o acțiune toxică, nejustificată și inoportună, care va afecta numeroase persoane și instituții, perturbînd grav activitatea sistemului de asigurare a calității în educație și cercetare. Decizia va afecta credibilitatea și imaginea instituției, atît pe plan național, cît și pe plan european și internațional, lucru inadmisibil pentru o agenție de evaluare.

Această situație îmi amintește de jocurile politice ale guvernării din jurul Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (CNAA), unul dintre precursorii ANACEC, de acum 7 ani. În iunie 2017, Guvernul de atunci a refuzat să propună Președinției o nouă componență a comisiilor CNAA, motivînd prin reforma administrației publice în domeniile cercetării, inovării și educației.

Astfel, activitatea acestei importante instituții, responsabile pentru certificarea instituțiilor de cercetare-dezvoltare, evaluarea și atestarea cadrelor științifice și științifico-didactice de înaltă calificare, a fost blocată pe o perioadă îndelungată{....}", a menționat Corneliu Popovici.

În opinia sa, "blocajul artificial creat de Guvern a dus la imposibilitatea procesării a peste 300 de dosare privind conferirea gradelor științifice și științifico-didactice, confirmarea consiliilor științifice de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat, precum și abilitarea persoanelor cu dreptul de conducere de doctorat".


"Au avut de suferit cetățenii R. Moldova și imaginea țării în forurile internaționale de profil. Scopul real al acelui blocaj a fost instituirea controlului politic asupra acestui Consiliu, afectînd substanțial autonomia și independența decizională și organizațională de care se bucura pînă la acel moment CNAA. Acest lucru a devenit evident atunci cînd, în 2017, a fost modificat Codul Științei, iar CNAA a fost „optimizat”, ignorînd principiul de descentralizare a administrației publice centrale și desconcentrare a serviciilor publice, cît și practicile internaționale în domeniu {...}".

Fostul ministru al Educației a mai venit și cu un îndemn către autorități.

"Stimați domni reformatori, poate a venit timpul să luați decizii gîndite și transparente și să nu repetați aceleași greșeli care au dus la pierderi semnificative pentru cetățenii și imaginea internațională a Republicii Moldova.Vreau să cred că MEC va reevalua decizia de a lipsi ANACEC de sediul său actual, luînd în considerare impactul negativ asupra activității instituției și asupra sistemului educațional și de cercetare în ansamblu.Asigurarea unei stabilități instituționale este esențială pentru a menține continuitatea și calitatea proceselor de evaluare și certificare în educație și cercetare".

Menționăm că întreg colectivul și comunitatea experților evaluatori ai Agenției Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare au punctat astăzi în rețelele sociale că, în opinia lor, acțiunea MEC (Ord. nr. 884 din 18.06.2024) de a transfera ANACEC din sediul actual în sediul Academiei de Științe a Moldovei este nejustificată și inoportună.

8
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?