Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Copiii din Ucraina bolnavi de cancer pot primi ajutor în Republica Moldova

30 noi. 2023,, 16:52   Societate
1381 0

„Viața fără leucemie” este singura asociație din Republica Moldova care oferă sprijin în realizarea dreptului fiecărui copil diagnosticat cu cancer la îngrijire calificată și completă și sprijină familiile care îngrijesc acești copii.

Asociația funcționează exclusiv din fonduri acumulate din donații, sponsorizări și mecenat. Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Asociația „Viață fără leucemie” s-a implicat activ și în sprijinirea familiilor de refugiați ai căror copii au nevoie de tratament pentru cancer, transmite moldova1.

„Cînd au început ostilitățile pe teritoriul Ucrainei, bineînțeles, toată lumea a fost în stare de șoc. Țara noastră nu era pregătită și nici altcineva nu era pregătit. Dar ne-am dat seama că în fluxul de refugiați care a început să vină în Moldova, desigur, vor fi copii care au maladii oncologice și care vor avea nevoie de ajutor. Noi, ca părinți, știm cît de șocați sînt părinții în această perioadă și cît de dificil și periculos poate fi pentru un copil să se mute în altă țară în timpul tratamentului. Știam că au nevoie de ajutor și am încercat să răspîndim cît mai mult posibil vestea, contactele noastre, pentru ca ei să știe unde să se adreseze”, a declarat Natalia Vilcu-Bajurian, președinta Asociației „Viața fără leucemie”, în studioul emisiunii „Щотижневик”.

*„Am reușit, multe familii s-au adresat la noi. Am contactat și clinici din Ucraina, medici, iar de la ei am început să primim informații despre pacienții și familiile care acum se află în Moldova. În mod firesc, Secția de oncologie infantilă din Chișinău, unde sînt tratați copiii din Moldova, au fost gata să accepte copiii ucraineni pentru continuarea tratamentului și să ofere toată asistența necesară. Dar, după cum s-a dovedit, protocoalele de tratament din Ucraina și Moldova sînt diferite. Și pentru a nu întrerupe procesul, am început să căutăm modalități de a-i ajuta pe acești copii să continue tratamentul în clinicile din străinătate. La acea vreme, Uniunea Europeană le oferea ucrainenilor locuri în spitale din țările UE. Acest lucru a facilitat foarte mult procesul. Am contactat organizații din România, din Polonia, din Italia, din Spania. Mai tîrziu, toate aceste țări, la aproximativ o lună după ce a început războiul, au creat o mare rețea cu sprijinul partenerilor americani. Iar noi, care făceam deja parte din acest mare program, ne-am stabilit un obiectiv - să îi adunăm pe toți într-un loc sigur și de acolo să îi ajutăm să își continue călătoria către clinicile europene. În primele șase luni, am reușit să ajutăm aproximativ 70 de copii și familiile lor să ajungă la clinici din Europa. Unii dintre ei sînt încă sub tratament, alții l-au terminat deja și sînt în stare bună. Ținem legătura cu mulți dintre ei și primim periodic vești de la ei".

Asociația continuă să susțină ucrainenii și să ajute la organizarea tratamentului în Moldova și în străinătate. Dacă copilul dvs. are nevoie de diagnosticare oncologică, tratament sau alt tip de asistență, vă rugăm să apelați linia telefonică a asociației, disponibilă 24 de ore din 24 la numărul de telefon: 060 200 523.

1
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?