X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Copiii cu Sindrom Down au defilat în ținute create de designerii autohtoni

22 mar. 2023,, 09:32   Societate
3595 0

Charismatici, plini de energie și cu zîmbetul pe față, mai mulți copii și tineri cu Sindrom Down au participat la o prezentare de modă și au defilat pe podium în ținutele create de designerii autohtoni.

De Ziua Mondială a Sindromului Down, sărbătorită anual pe data de 21 martie, copiii și părinții acestora au arătat cît de frumoasă este o societate incluzivă, fiind o oportunitate în plus de a combate discriminarea și de a le fi apreciat potențialul.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Sunshine”, organizație care promovează drepturile tuturor persoanelor cu Sindrom Down, împreună cu Academia „Dacia Buiucani”, cu susținerea mai multor parteneri de dezvoltare și companii private.

În cuvîntul său de salut, viceprimara Angela Cutasevici și-a exprimat recunoștința față de efortul depus de părinți și de organizatori:

„Este foarte important că această zi este sărbătorită, că ne adună, ne face să ne solidarizăm, să fim alături de copiii soarelui. Primăria Chișinău are numeroase programe de incluziune socială. Avem proiecte comune care tind să consolideze domeniul social și să asigure incluziunea socială pentru toate persoanele, de la mic la mare, indiferent de dizabilitate și necesități. Copiii soarelui au un altfel de zîmbet, o altfel de privire. Avem multe de învățat de la ei – bunătate, empatie și sinceritate”.


Evenimentul a continuat cu un moment artistic oferit de interpretul Adrian Ursu, care i-a invitat pe toți copiii să cînte și să danseze împreună cu el. La fel, în sală a răsunat imnul persoanelor cu Sindrom Down, interpretat de Nata Boboc, unicul de acest fel în R. Moldova și Romînia.

Ulterior, copiii și adolescenții, inclusiv sportivii de la „Dacia Buiucani”, au prezentat ținutele vestimentare ale brandurilor Crème Brûlée, Kasandruta, Dani.Kristine, Magvi, Rodica Nicov, Ionel și Georgette.

Cînd și-a văzut băiatul pe podium, mama Maria Starțov a fost cuprinsă de emoții și bucurie. Este pentru prima dată cînd Matvei, de 10 ani, participă la un astfel de eveniment, încîntîndu-i pe toți cei prezenți cu energia lui.

Soții Starțov au și o fetiță. Abia la naștere au aflat că cel de-al doilea copil al lor are Sindromul Down. Sarcina a decurs cu bine, mama nu a fost încadrată în nicio categorie de risc, respectiv nu a fost nevoie să facă analize suplimentare, pentru a confirma sau infirma prezența afecțiunii.

„Lui Matvei îi place să danseze, este ca un actor. Toate emoțiile lui sînt sincere și primește multă satisfacție la astfel de evenimente. Îmi doresc să fie independent, de aceea ne ocupăm mult cu el. Matvei a mers la grădiniță și acum este elev în clasa a III-a, la o școală din Chișinău. Este primul copil cu Sindrom Down în acel liceu și are multe succese. Beneficiază de program educațional individualizat, a învățat să scrie, să citească și să numere. Atunci cînd are nevoie, merge în Centrul de resurse pentru educația incluzivă, unde cadrul didactic de sprijin se ocupă cu el”, povestește mama.

Maria Starțov susține că, datorită acțiunilor de sensibilizare, societatea noastră devine mai informată și lipsită de stereotipuri: „Cu 10 ani în urmă, au existat situații cînd adulții își luau copiii de lîngă Matvei, văzînd că el este diferit de ceilalți copii de vîrsta lui. Acum însă, oamenii îi zîmbesc. Nici nu este posibil altfel. Copilul meu e atît de zîmbitor, atrage privirile celor din jur, îi salută cînd urcăm în transportul public”.

Ziua de 21 martie nu a fost aleasă întîmplător. Aceasta a fost declarată Ziua Mondială a Sindromului Down în decembrie 2011, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pornind de la prezența unui cromozom 21 suplimentar.

Mai exact, majoritatea oamenilor primesc, la naștere, 46 de cromozomi, care formează 23 de perechi în fiecare celulă. O persoană cu Sindrom Down se naște cu un cromozom în plus, avînd 47 de cromozomi. Acesta se află în perechea 21. Din acest motiv, Sindromul Down mai este cunoscut ca „trisomia 21”.

„Sindromul Down e doar un cromozom în plus. O lume întreagă spune că acesta e cromozomul dragostei. Noi aducem soare, dragoste, bunăvoință și energie”, a menționat președinta AO „Sunshine”, Ala Burlaca.

Prezent la eveniment, Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, a menționat că, în luna aprilie, va fi deschis, la Chișinău, centrul de zi „ADIR”, primul centru destinat persoanelor cu dizabilități și tulburări din spectrul autismului, cu vîrsta de peste 18 ani.

La sfîrșit, pe melodiile interpretate de artista Mariana Mihăilă, și mamele copiilor au defilat pe podium. Toți cei prezenți la eveniment s-au ales cu un cadou – cartea „Istorii cu fotbal pentru cei mici”, creată de Asociația „Sunshine” și Academia „Dacia Buiucani”, cu susținerea finanaciară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și ADRA Moldova. Cartea conține povestioare despre valorile umane și fotbal, în limbile romînă și rusă, însoțite de desenele copiilor cu Sindrom Down și de unele ilustrații care pot fi colorate de cei mici.

Pînă în prezent, nu există o statistică oficială a numărului persoanelor cu Sindrom Down din Republica Moldova. Potrivit datelor, anual, în țara noastră, aproximativ 50 de copii sînt diagnosticați cu această afecțiune. Pînă în prezent, harta online a persoanelor cu Sindrom Down, creată de AO „Sunshine”, include 243 de persoane, deși, conform estimărilor, numărul real este mult mai mare.

Vă invităm să-i admirați pe copiii soarelui:

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?