Asta prevede proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de cîțiva deputați PAS și votat de Parlament în prima lectură, scrie newtv.md.
Documentul prevede completarea Articolului 28 din lege cu un alineat nou, 4 prim, în care se precizează că „membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii pînă la vîrsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățămînt de zi), beneficiază de restituirea pînă la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățămînt, în condițiile stabilite de Guvern”.
Autorii inițiativei precizează că, în acest moment, 123 de copii cu vîrsta între unu şi 23 de ani se află în misiunile diplomatice, iar introducerea noului alineat va costa lunar bugetul de stat pînă la 1,72 milioane de lei pe lună sau peste 20 de milioane de lei pe an.
Documentul mai prevede că vom avea ambasadori în străinătate, dar cu sediul la Chișinău. Autorii documentului menționează că Guvernul ar economisi prin instituirea posturilor de ambasadori cu sediul la Chișinău. Mai exact, costurile de întreținere ale sediilor din Moldova în raport cu cele pentru o misiune clasică din străinătate ar fi reduse cu aproape 5.000-6.000 de euro lunar, la care ar putea fi adăugată reducerea de preț pentru parcul de automobile, pentru autovehicul însuși și numărul redus de membri, în funcție de necesități și statul de reședință.„Numirea unui ambasador extraordinar și plenipotențiar al RM cu sediul la Chișinău, fără înființarea sediului unei misiuni în străinătate, propusă la art. 9 (menționată la litera j) din punctul enunțat mai sus),ceea ce prezumă economii lunare pentru indemnizații pentru șefii misiuni pentru aflare în statul de reședință (în medie 4.000 EUR în funcție de țară) și chiria cu întreținerea unei clădiri pentru misiune (în jurul 9-10 mii euro pe lună) în raport cu costurile instituirii unei noi misiuni”, explică autorii inițiativei în nota informativă. Ei au mai precizat că proiectul este, de fapt, o inițiativă mai veche, votată în prima lectură în 2020, dar lovită de nulitate juridică ulterior.
Adăuga comentariu