Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 495

Copii din diasporă și din rîndul refugiaților au participat la taberele locale de vară AcasăCamp2023

25 aug. 2023,, 20:00   Societate
2511 0

365 de copii și tineri localnici, din diasporă și refugiați au participat la taberele de vară AcasăCamp2023, organizate în perioada 15 iulie - 25 august 2023.

Taberele de vară au fost localizate în 15 comunități din Republica Moldova, unde copiii au descoperit împreună tradițiile și potențialul acestor localități, au învățat noi abilități, s-au distrat și au legat prietenii.

„Taberele au oferit copiilor și tinerilor experiențe de neuitat, pentru că au avut parte de activități inedite, organizate fie în mijlocul naturii, fie în locațiile unde încă se mai păstrează tradițiile strămoșești și se promovează folclorul local. Prin organizarea programului #AcasăCamp2023, am reușit să fortificăm relația comunitate-diasporă și să valorificăm potențialul tinerei generații”, a menționat Anastasia Rusu, directoarea executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.

Timp de șapte - zece zile, copiii și tinerii au fost implicați în activități unice, specifice comunităților care au organizat taberele de vară. Participanții la tabere au făcut drumeții, au descoperit gastronomia locală prin intermediul atelierelor de gătit și au vizitat afacerile și meșterii din comunitate.

Astfel, la tabăra din Corjeuți, Briceni, copii și tinerii au învățat a face sarmale; la cea din Pelinia, Drochia, au copt plăcinte ca la bunica și au încercat a țese covoare din lînă; la Vorniceni, Strășeni, au descoperit tradițiile satului cu ajutorul fotografiilor; la Sărata Veche, Fălești, au învățat mișcările dansului popular; la Scoreni, Strășeni, au văzut cum se meșteresc poloboacele din lemn, iar la Răciula, Călărași, au aflat cum se face mierea și ce înseamnă a lucra ca o albină.


„Pentru mine a fost o experiență minunată. Am învățat cît este de important să păstrăm tradițiile părinților și bunicilor noștri. Cel mai mult m-a impresionat coacerea colacilor, de la pregătirea aluatului pînă la scoaterea din cuptor. Neapărat voi povesti despre aceste experiențe prietenilor mei din Anglia”, a spus Ilinca, participantă care are opt ani, locuiește în Marea Britanie și a venit în vacanță la bunicii din Lozova, raionul Strășeni.

Ediția curentă a taberelor de vară locale a fost una de mare interes, numărul de participanți estimat inițial, de 250, fiind depășit cu mult. Din cei 365 de copii participanți la tabere 85 sunt din diasporă și 15 sunt refugiați din Ucraina.

Taberele de vară #AcasăCamp2023 au fost organizate în perioada 15 iulie - 25 august 2023 cu scopul de a încuraja cooperarea dintre persoanele din comunitate și băștinașii plecați din localități.

0
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?