X 
Cutremure stiri: 504

Continuă Campania de prevenire a înecurilor în perioada estivală

8 iun. 13:45   Societate
3703 0

IGSU continuă informarea populației privind riscurile nerespectării regulilor de comportament pe apă în cadrul Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală.

Campania de prevenire are drept scop minimalizarea incidentelor tragice pe apă și conștientizarea populației privind riscurile posibile în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului.

Pe parcursul săptămînii, acțiuni de prevenire și informare au fost desfășurate în municipiul Bălți, în localitățile din raioanele Hîncești, UTA Găgăuzia, Rezina, Glodeni, Cimișlia, Cahul, Căușeni.

Astfel, angajații IGSU din municipiul Bălți au desfășurat aplicații educativ-demonstrative pe teritoriul Lacului Orășenesc. Aici salvatorii au instruit circa 40 de persoane privind măsurile de siguranță care trebuie să fie respectate în timpul scăldatului, precum și în preajma bazinelor acvatice. După simularea unei situații de salvare a unei persoane de la înec, paramedicii SMURD au demonstrat tuturor participanților manevrele de resuscitare și de acordare a primului ajutor sinistraților.

Tot, în cadrul campaniei măsurile de prevenire au avut loc și la tabără de odihnă ,,Izvoraș” din satul Zloțiraionul Cimișlia, unde salvatorii IGSU au instruit peste 120 de minori la capitolul bazelor securității vieții și au axat o atenție sporită copiilor asupra normelor de securitate în timpul scăldatului, special în perioada vacanței de vară.


Astfel, de la începutul măsurilor de profilaxie în cadrul Campaniei de prevenire a înecurilor, specialiștii IGSU au informat peste 1270 de persoane aflate în preajma bazinelor acvatice și pe plajele rîurilor din țară. Totodată, specialiștii au instruit și circa 7560 de copii privind regulile de comportament care trebuie să fie respectate în timpul scăldatului.

În timpul acțiunilor, salvatorii au îndemnat oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate cu stații de salvare. O atenție sporită trebuie să fie acordată minorilor. Copiii trebuie să intre în apă doar fiind însoțiți de maturi. Părinții și cei care au în grijă copii trebuie să-i monitorizeze strict în timpul aflării pe malurile și plajele bazinelor acvatice, dar și în timpul jocului în apă.

De asemenea, oamenii au fost avertizați că în perioada temperaturilor ridicate intrarea în apa bazinelor acvatic, după expunerea prelungită la soare, poate provoca șocul termic și consecințe tragice.

Mai mult, angajații Inspectoratului au vorbit oamenilor despre riscul pentru viață în urma scăldatului în stare de ebrietate. Consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară se interzice. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducînd la cazuri fatale de înec.

Un alt pericol pentru sănătate prezintă modul necorespunzător de intrare în apă. Specialiștii roagă oamenii să nu sară în apă de pe platforme, poduri sau alte construcții și de pe mijloace improvizate.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, 17 persoane dintre care trei minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Republica Moldova, iar 51 de persoane au fost salvate de la înec de angajații stațiilor de salvare.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, avînd drept scop reducerea accidentelor acvatice în rîndul populației.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав