X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate a fost completat

12 feb. 19:00   Societate
3190 0

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează despre modificările care vizează acordarea de către angajator a concediilor pentru salariații care au adoptat copii sau i-au luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă.

Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate, utilizat la completarea coloanei 5 din Informația (Forma IRM 19), a fost suplinit cu unele categorii noi care se utilizează la declararea de către angajator a acestor tipuri de concedii, notează Noi.md.

Astfel, anexa nr. 9 la Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 126/2017, după codul categoriei persoanei asigurate 165, a fost completată cu următoarele coduri:

175- persoană care se află în concediu parţial plătit pentru perioada de încredinţare a copilului adoptabil;

176- persoană care se află în concediu plătit în cazul adopţiei copilului sau luării în plasament în serviciu de tutelă/curatelă;


177 - persoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani în legătura cu adopţia sau plasarea copilului în serviciul de tutelă/curatelă;

178 - persoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului cu vîrsta mai mare de 3 ani adoptat sau luat în plasament de serviciu de tutelă /curatelă.

Această informație se declară în scopul stabilirii indemnizațiilor de asigurări sociale de către CNAS, dar și asigurării evidenței stagiului de cotizare pe parcursul acestor perioade.

Perioadele declarate de către angajator în Informația IRM 19 cu codurile menționate, trebuie să corespundă cu cererea angajatului, dar și cu prevederile art. 127 al Codului Muncii.

Pînă la situația din 1 ianuarie 2024, în rubrica 5 din Informația IRM 19 puteau fi declarate doar categoriile 157, 158 și 165.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?