Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cîți cetățeni moldoveni se află în prezent în Odesa

3 iul. 2022,, 10:00   Societate
3424 0

În prezent, este greu de determinat cîți compatrioți de-ai noștri sînt în prezent în orașul Odesa, dar și în întreaga regiune Odesa din Ucraina.

Despre aceasta a relatat portalului Noi.md, consulul Republicii Moldova la Odesa, Ion Ciornîi, menționînd că aceste cifre mereu se schimbă și date concrete putem afla la serviciile de frontiera care monitorizează fluxul persoanelor la intrare/ieșire în țară din/în regiunea Odesa.

Din datele estimative, pînă la februarie 2022, în regiunile Odesa, Nicolaev și Herson, se aflau în jur de 160 mii de compatrioților de-ai noștri, din care 17–18 mii persoane dețineau cetățenia Republicii Moldova.

Consulul Republicii Moldova la Odesa a menționat că în această perioadă se observă o majorare evidentă a adresărilor la Consulat a solicitanților pentru perfectarea Titlurilor de călătorie la întoarcerea în țară, în urma pierderii, deteriorării sau lipsei actelor de călătorie în străinătate. În majoritatea cazurilor adresările țin de dobîndirea, redobîndirea și confirmarea cetățeniei Republicii Moldova.

”Un aspect mai mult tipic pentru misiunea noastră, dar care nu este atît de pronunțat în activitatea altor misiuni, ține de documentarea la prima prezentare. Acest lucru reiese din faptul că majoritatea cazurilor de solicitare a unei astfel de asistență parvine de la persoanele din stînga Nistrului, care dat diferitor circumstanțe sînt fără acte de identitate, traversînd frontiera moldo-ucraineană în perioada anilor 90 și fiind documentați cu acte sovietice sau copiii minori înscriși în pașapoartele părinților, o procedură, care atunci a fost valabilă la traversare frontierei”, a subliniat Ion Ciornîi.


Potrivit lui, majoritatea serviciilor consulare oferite în această perioadă țin de dobîndirea, redobîndirea și confirmarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și perfectarea Titlurilor de călătorie la întoarcerea în țară, din care reiese un șir de acțiuni necesare în acest proces.

Este vorba despre definitivarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova și identificarea persoanei în lipsa unui act de identitate sau a unei rude de gradul I sau II, care ar putea identifica persoana la Consulat. În acest scop, în coordonare cu Agențiilor Servicii Publice și de Stare Civila s-a convenit posibilitatea identificării persoanei de către rudele acestora în țara noastră. Dosarul necesar pentru această procedură este completat la Consulat, semnat electronic și expediat în adresa organelor competente din țară, după care această procedură se efectuează de către rudele acestora la oficiile Stare civilă și ASP din țară. De rînd cu cele menționate, în această perioadă s-a majorat volumul de perfectate procuri, declarații, caziere judiciare, vize.

Diplomatul a amintit că, conform legislației în vigoare sînt prevăzute categoriile de persoane care beneficiază de scutire la taxa de stat în cadrul prestației serviciilor consulare. În cazul instituirii Legii marțiale în țara de reședință, aceste cazuri au devenit mai frecvente, datorită diverselor circumstanțe, care le confruntă cetățenii noștri. Astfel, copiii minor obțin Titlul de călătorie gratis, iar în cazul celor maturi la fel pot beneficia de un serviciu gratis, doar că fiind examinat fiecare caz în parte, la decizia Șefului misiunii, în baza unei cererii depuse de către solicitantul care nu deține surse financiare din diverse motive (furtul, pierderea, incendiu, război în cazul situației de astăzi).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?