X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine se vrea judecător la Curtea Supremă de Justiție

13 feb. 07:45   Societate
4210 0

Patru persoane s-au înscris la concursul pentru suplinirea, prin transfer, a posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Cererile de participare a acestora vor fi examinate în cadrul ședinței din 13 februarie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Printre cei care se avîntă la CSJ se numără: Grigore Manoli de la Judecătoria Chișinău, Stela Procopciuc și Dumitru Pușca de la Curtea de Apel Bălți, dar și Lilia Roic-Botezatu de la Judecătoria Hîncești, notează Noi.md cu referire la tv8.

Concursul pentru suplinirea a trei posturi vacante la CSJ a fost anunțat pe 23 ianuarie, iar candidații au putut depune cererile de participare pînă pe 7 februarie.

De menționat că pe 19 ianuarie, președinta interimară a CSJ, Aliona Miron, a declarat, în cadrul unor discuții cu membrii CSM, că evaluarea integrității financiare și etice, dar și neîncrederea în reformele aplicate de stat sînt principalele motive pentru care judecătorii nu se grăbesc să aplice pentru funcțiile vacante de la CSJ.

Acum, la CSJ se află pe rol circa 9.700 de dosare, iar examinarea lor întîrzie după ce mai bine de jumătate din magistrați au demisionat din funcții anul trecut. Dacă în 2022, fiecăruia îi revenea puțin peste 400 de cauze, acum fiecare magistrat trebuie să ia decizii pe circa o mie. Este motivul principal care face ca lucrurile se miște lent, iar unele cauze ajung să se prăfuiască pe rafturi.


Datele statistice arată că în 2023 s-au examinat de două ori mai puține dosare decît un an mai devreme. Aliona Miron spune că la Curtea Supremă de Justiție este nevoie de încă cel puțin 17 magistrați, pe lîngă cei 11 care activează în prezent. Doar că și acomodarea noilor-veniți poate dura cîteva luni.

Salariul unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție variază între 17 și 28 de mii de lei. Pentru a-i motiva să nu se teamă de evaluarea integrității financiare și etice, statul le-a promis celor care vor promova testul lefuri duble. Chiar și așa, judecătorii nu se grăbesc să concureze pentru funcțiile vacante de la CSJ.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?