X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cînd vor putea fi reluate zborurile directe din Moldova spre Rusia

18 mar. 06:30   Societate
14156 0

Zborurile directe din Moldova către Rusia nu pot fi reluate pînă cînd nu se restabilește pacea în Ucraina și aceasta nu își recapătă controlul asupra teritoriului său.

Acest lucru a fost declarat de ministrul moldovean de externe, Mihail Popșoi, într-un interviu cu Alexei Venediktov în cadrul emisiunii "Dacă va veni mîine" de la RTVI.

El a menționat că multe țări, inclusiv Moldova, au întrerupt legăturile aeriene cu Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina, iar acest lucru, desigur, a creat dificultăți pentru mulți cetățeni, inclusiv pentru diaspora moldovenească din Rusia.

"Dar avînd ca o realitate oroarea care se întîmplă acum în Ucraina, este doar o mică parte din măsurile care au fost luate, așa că vreau să cred că în viitorul apropiat va fi pace, va exista posibilitatea de a zbura, dar pentru aceasta Ucraina trebuie să aibă controlul asupra teritoriului său, trebuie să aibă suveranitatea sa. Războiul trebuie să se termine, iar teritoriile care sînt recunoscute de comunitatea internațională ca fiind teritoriul Ucrainei trebuie să rămînă ale Ucrainei", a subliniat ministrul moldovean de externe.

Răspunzînd la întrebarea jurnalistului rus, el a explicat că operatorul aerian Air Moldova nu va putea relua zborurile directe de la Chișinău la Moscova, pentru că practic nu există ca și companie, este o companie falimentară, deoarece oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel și vizitează periodic Moscova, a reușit să ruineze această companie, precum și multe altele din Moldova, iar această companie cu siguranță nu va putea zbura în viitorul apropiat.


Vorbind despre alte companii private, Mihail Popșoi a spus că decizia companiilor private este decizia companiilor private, iar în sectorul aviatic din Moldova nu există în acest moment companii aeriene de stat.

Ministrul moldovean de externe a explicat că guvernul moldovean s-a alăturat majorității sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

"Dar în ceea ce privește zborurile, de exemplu, nu există doar sancțiuni, ci și factori obiectivi de securitate. Prin urmare, Moldova va continua să ia această problemă foarte în serios. Și în timp ce Rusia duce un război împotriva Ucrainei, din păcate, această problemă nu este pe ordinea de zi", a subliniat ministrul moldovean de externe.

Reamintim că, la 24 februarie 2022, Moldova a închis spațiul aerian din cauza războiului din Ucraina. Ulterior, autoritățile au decis să deschidă un coridor aerian prin România. Acest lucru a permis reluarea mai multor traficuri regulate de pasageri. Cu toate acestea, Autoritatea Aviației Civile a interzis zborurile către Rusia. În prezent, este posibil să se zboare din Moldova spre Rusia doar prin tranzit prin Turcia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, cu care Rusia menține comunicarea aeriană.

În același timp, compania Turkish Airlines, deținută de o țară NATO, efectuează zboruri spre Moscova și Sankt Petersburg în apropierea graniței moldovenești: prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus.

De menționat că în Federația Rusă locuiesc mai mult de jumătate de milion de moldoveni, dar pentru a ajunge din Moldova în Rusia pe calea aerului, care acum este blocată în această direcție, compatrioții noștri sînt nevoiți să plătească companiilor aeriene străine pentru transporturile aeriene de tranzit spre Rusia prin alte țări sume mari de bani pentru un zbor dus-întors.

Există, desigur, o rută de tranzit terestru spre Moscova mai puțin costisitoare, dar mai lungă și mai anevoioasă, pe cale terestră, cu autobuzul sau cu microbuzul, ocolind Ucraina. Va trebui să petreceți de la două pînă la trei zile pe drum, deoarece este necesar să depășiți 3200 de kilometri și, în plus, depinde mult de timpul de așteptare la vamă. În același timp, prețul unor astfel de bilete nu este, de asemenea, mic.

Prin urmare, cetățenii moldoveni ar fi bucuroși să vadă o activitate clară și bine coordonată a transportului aerian moldovenesc, ridicarea interdicțiilor privind zborurile între țări, extinderea geografiei zborurilor și prețuri mai accesibile.

20
3
0
4
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?