X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Cele mai multe cazuri de înec sînt în zilele de odihnă: Salvatorii vin cu recomandări

20 iul. 14:20   Societate
11 ore in urma 788 0

Salvatorii avertizează populația despre necesitatea respectării regulilor de bază în timpul scăldatului în perioada estivală, pentru a evita cazurile de înec.

Conform statisticii, cele mai multe cazuri de înec sînt înregistrate în zilele de odihnă, cînd mai mulți oameni optează să petreacă timpul liber pe malurile bazinelor acvatice din țară.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cei mai expuși riscului de înec sînt minorii cu vîrsta cuprinsă între 11-14 ani și bărbații cu vîrsta de 18-44 de ani, care aventurează să intre în apă sub efectul alcoolului.

În acest context, IGSU îndeamnă oamenii să fie responsabili și să respecte regulile de siguranță. Scăldatul și jocul în apă a minorilor se permite doar în locuri amenajate cu stații de salvare.

Intrarea în apă, mai ales pe timp de caniculă, după expunerea îndelungată la razele solare se interzice, întrucît poate să provoace consecințe fatale în urma șocului termic.


Alcoolul și scăldatul sînt incompatibile. Astfel, intrarea în apă după consumul băuturilor alcoolice se interzice strict. Sub efectul băuturilor alcoolice, tensiunea arterială a persoanei care intră în apă, se poate schimba brusc provocînd pierderea cunoștinței, ulterior ducînd la cazuri fatale de înec.

O atenție sporită trebuie să fie acordată minorilor. Aceștia trebuie să fi monitorizați permanent în timpul aflării pe malurile lacurilor și rîurilor, dar și în zonele de agrement cu piscine. Scăldatul copiilor de unii singuri nu se permite, în special în zonele nedotate cu stații de salvare.

De asemenea, oamenii trebuie să evite înotul pe timp de noapte, în perioada pentru care sînt prognozate condiții meteorologice nefavorabile și după zonele delimitate ale plajelor.

Nu se admite scăldatul și plonjatul în locurile neamenajate și cu relief necunoscut al albiei bazinului acvatic, precum și plonjatul în apă de pe bărci, poduri și dane.

Totodată, se interzice deplasarea cu ambarcațiuni supraîncărcate, balansarea bărcilor și sărituri de pe un bord pe altul.

Specialiștii avertizează că scăldatului cu colac gonflabil, saltele cu aer sau scînduri pot duce la incidente pe apă, iar persoanele care nu au abilități de înot sînt rugate să nu se scalde singure și să nu intre în apă mai sus de brîu.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului, 36 de persoane inclusiv 6 minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. În situații de risc oamenii sînt rugați să apeleze Serviciul de urgență 112.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав