X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ceban a spus cînd scăpăm de istoricul devierilor și ne-am putea aștepta la ieftinirea gazului

5 dec. 2023,, 09:30   Societate
7112 0

În prezent, moldovenii continuă să plătească în facturi deficitul de tarif care s-a format sezonul trecut, iar în baza unui scenariu optimist abia dupa 1 martie 2024 se va putea discuta despre o micșorare a tarifului la gazele naturale.

Declarațiile au fost făcute de șeful S.A. ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unui interviu de la Radio Moldova, notează Noi.md

Potrivit lui Ceban, Moldovagaz, ia în calcul posibilitatea scăderii tarifului la gazele naturale în această iarnă.

Noi luăm în calcul inclusiv acest aspect. Doar vreau să menționez și să subliniez doi factori importanți. În primul rînd, toată țara este asigurată cu gaze naturale. Sunt rezerve suficiente, achiziționate și efectuate de către S.A. „Energocom”. Aici vreau să menționez că dacă e corect, după cum a spus domnul ministru Parlicov, 650 de milioane de metri cubi sînt destui nu doar pentru perioada lunilor decembrie, ianuarie, februarie. Eu cred că va fi de ajuns inclusiv pentru luna martie. Adică să fie acoperit întreg sezonul de încălzire. Acest lucru este important. Și prețul este stabil. Și indiferent care vor fi cotațiile pe burse, aceste stocuri calculate la un anumit preț vor fi furnizate către „Moldovagaz”. Și noi vom raporta la ANRE și, în cazul în care sînt premise de micșorare, evident nu vom ezita sau imediat vom acționa către ANRE în vederea ajustării tarifului.

Noi nu ne ținem de tarife mari. Noi vedem care sînt prețurile și este o anumită stabilitate pe piețe și avem preț prognozabil din partea S.A. „Energocom”. La moment negociem contractual cu „Energocom” pentru perioada trimestrului I, anul 2024. Și vedem, dacă semnăm, înseamnă că sîntem asigurați cu cantități necesare și, după caz, ne vom adresa la ANRE cu ajustare de tarif”, a spus șeful de la ”Moldovagaz”.


Referindu-se la istoricul devierilor de tarif, care urmează a fi recuperat de companie, Ceban a menționat că abia la 1 martie 2024, cel mai probabil, aceste devieri vor fi recuperate.

”Încă nu. Mai avem de recuperat peste 600 de milioane de lei și eu consider că, către finele anului acesta, această sumă va fi în jur de 390 de milioane de lei. Și cred că pînă la 1 martie toată suma va fi recuperată, care va da încă o premisă pentru ajustarea tarifului”, a spus Ceban.

1
3
0
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?