X 
Arşiţa stiri: 201
Jocurile Olimpice stiri: 184
Transnistria stiri: 1415

Cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă în rîndul femeilor în ultimii 6 ani

29 iul. 17:00   Societate
7 ore in urma 1314 0

În anul 2024 avem cea mai mare rată de ocupare a femeilor din ultimii 6 ani.

În primul trimestru al acestui an, rata de ocupare a femeilor a ajuns la 40.8% comparativ cu 34.3% în 2019. În prezent avem cu 47 de mii mai multe femei pe piața muncii față de anul 2019 și cu 62.8 mii mai multe femei față de anul 2021. Ocuparea a crescut pentru toate grupele de vîrstă.

Acest lucru a fost posibil datorită mai multor programe de suport pentru ocuparea forței de muncă promovate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). ANOFM oferă suport persoanelor care doresc să se încadreze în cîmpul muncii prin instruiri, consultanță, asistență în căutarea și aplicarea la un loc de muncă.

Pe lîngă aceasta, numărul absolut de femei ocupate este mai mare decît în anul 2014 (și decît în fiecare an pînă în prezent) chiar dacă populația a scăzut cu aproximativ 376 955 de persoane. De asemenea, rata tinerelor care nu sînt ocupate, nu sînt în educație și nu participă la nici un fel de cursuri (tinerele NEET) este cea mai mică din ultimii 6 ani, aceasta a scăzut cu 10 puncte procentuale comparativ cu anul 2019. Inegalitățile de gen în ocupare au scăzut în jumătate comparativ cu anul 2019.

„Mă bucur să văd în fiecare trimestru rezultate din cei în ce mai bune și apreciez mult efortul și munca depusă de colegii mei de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Să celebrăm aceste rezultate și să muncim mult mai hotărît pentru a crea mai multe oportunități tuturor femeilor și fetelor din Moldova”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.


Guvernul a creat mai multe măsuri de susținere și încurajare a femeilor pentru a-și echilibra armonios viața profesională și cea personală:

  • Introducerea și extinderea concediului paternal;
  • Mai multe opțiuni pentru utilizarea concediului de îngrijire a copilului;
  • Programul de extindere a creșelor și a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, renovarea grădinițelor;
  • Mai multă flexibilitate pentru organizarea muncii pentru femeile gravide, femeile care au născut de curînd și celor care alăptează;
  • Oferirea subvențiilor de către ANOFM pentru dezvoltarea afacerilor locale și crearea a noi locuri de muncă în comunitate;
  • Alte măsuri de sprijin familial.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав