X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Ce s-a întâmplat pe aeroportul din Chișinău pe 30 iunie. Toate detaliile de la poliție și procurori

1 iul. 2023,, 15:20   Societate
5185 0

Declarația șefului Inspectorului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu despre acțiunile derulate la ziua de ieri:

Atacatorul a aterizat cu ruta Istanbul-Chișinău, aterizarea la 14:48.

Procesarea documentelor pasagerilor rutei respective a început la 15:10.

La 15:21 documentele persoanei în cauză au fost procesate de colegii de la IGPF, persoana fiind la momentul respectiv izolată și anunțată de inadmisibilitatea de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. La momentul intrării atacatorul nu era anunțată în căutare prin rețelele internaționale de tip Interpol, Europol, doar urmare a interpelărilor ulterioare producerii incidentului, a fost recepționat răspuns de la colegii din Tadjikistan că aceasta se află în căutare internațională.

Acțiunea propriu zisă de atac asupra colegului de la Poliția de Frontieră a avut loc la 17:13 atunci cînd polițistul a fost atacat pe neașteptate, lovitura imobilizatoare avînd loc în aproximativ 2 secunde. Au intrat în ținta agresorului fiind împușcați imediat polițistul de frontieră cît și de la securitatea aeroportului.


Imediat în primele 2 minute, la ora 17:15 a intervenit primul echipaj al poliției care era în raza AIC. Colegii INSP au intrat în schimburi de focuri cu atacatorul. Cel mai important este că colegii au reușit să evacueze persoanele din interiorul AIC și să asigure cu suportul altor colegi perimetrul propriu-zis al Aeroportului pentru neadmiterea altor situații de risc sporit pentru cetățeni.

La orele 17:18 au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite, nu doar pentru teritoriul Aeroportului, dar și pe întreg teritoriul Republicii Moldova la acea etapă.

La orele 17:30 de fapt toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la Aeroport. Este vorba despre grupele de documentare ale poliției și colegii de la serviciile de urgență ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În mod special la 17:30 erau echipaje venite la fața locului și în același timp au ajuns toți conducătorii instituțiilor de forță.

De la orele 17:30 pînă la orele 17:50 s-au derulat două operațiuni în paralel. Grupa de asalt a documentat și stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului, în același timp s-a încercat purtarea de negocieri ci agresorul. Grupa de negociatori a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar a fost refuzul și inclusiv a fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru era deja fixat și văzut de colegii care erau la supraveghere video, că într-adevăr persoanele care erau nu se mișcă, colegii noștri din interior.

Grupul de asalt a avut durata intervenției de 2 minute și 30 secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat și în grupa de asalt care a intervenit pentru reținerea persoanei. Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit. În urma intervenției a rezultat rănirea doar a agresorului. Alte persoane rănite în urma acțiunii respective nu au fost și alte persoane nu au avut de suferit pe seama acestora. Nu a fost luare de ostatici.

La acest moment Aeroportul și-a reluat activitatea integral inclusiv și pe sensul de intrare, mai exact în zona în care ieri activitatea a fost sistată. Toate instituțiile statului abilitate pe aspectul de securitate și ordine publică, și-au fortificat acțiunile în raport cu sarcinile care sînt de competență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Declarația Procurorului General Ion Munteanu despre cauza penală:

Proguratura Generală a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificînd că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism.

Agresorul este reținut, în baza articolului 166 a Codului Penal și urmează a fi judecat în Republica Moldova unde a comis fapta.

Polțistul a fost luat prin surprindere. Totul s-a întîmplat în cîteva secunde. După mișcări, este vorba despre o persoană pregătita fizic bine. Nu sînt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare.

Temeiul de reținere la frontieră a fost faptul că persoana nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova.

S-a constatat că persoana în cauză este cetățean al Republicii Tadjikistan care ieri devenind agresiv, a atacat polițistul de frontieră aplicînd împușcături asupra acestuia și asupra agentului de securitate aeroportuară. În urma incidentului s-a produs decesul acestor două persoane.

Procuratura Generală se află în proces de discuții și schimb de informații continuu cu autoritățile din Tadjikistan.

Expertizele sun în desfășurare, iar martorii sînt audiați. Au fost ridicate probele video de pe camerele din zona de aștepatre a AIC. Se examinează dispositivele electronice sustrase de la agresor.

Agresorul în cauză este reținut conform procedurii penale, ca urmare a intervenției în forță a organelor speciale MAI.

Nimeni nu a fost rănit în afară de agresor, care se află acum în stare gravă, de inconștiență, sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine.

Pe parcursul ultimelor ore fiind în comunicare directă cu autoritățile din Tadjikistan, s-a constatat că această persoană este dată în căutare internațională după ce a răpit un director de bană. S-a constatat că în comiterea acestui fapt sînt implicate și alte persoane, care pînă în prezent nu au accesat teritoriul Republicii Moldova.

La moment cauza penala este investigată și reprezintă o faptă de omor cu agravantele respective. Se continuă cu efectuarea expertizelor inclusiv cele balistice.

0
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?