X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Ce crede procurorul european despre condamnările de rezonanță din Moldova?

28 iun. 13:45   Societate
3764 0

Condamnările de rezonanță nu vor eradica corupția din Moldova.

O astfel de opinie a exprimat Procurorul-șef european, Laura-Codruța Kövesi. Fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România și-a împărtășit punctul de vedere cu jurnaliștii din Luxemburg, transmite tv8.md.

În contextul reformelor din sectorul justiției, Kövesi a declarat că o luptă eficientă împotriva corupției și a fraudei din țară poate fi asigurată doar într-un proces continuu care să implice întreaga societate.

"Cînd vine vorba de corupție, oamenii au de obicei așteptări foarte mari de la sistemul judiciar și pun presiune pe acesta. Nu cred că lupta împotriva corupției într-o anumită țară este o chestiune care ține doar de judecători și procurori.

Aici este vorba despre faptul că în aceste procese ar trebui implicată întreaga societate. Vorbim despre prevenirea corupției, despre educația anticorupție și, desigur, despre desfășurarea anchetelor. Dar nu cred că o condamnare spectaculoasă va schimba nivelul corupţiei într-o ţară", a declarat Laura Kevesi.


Aceasta a vorbit și despre propria experiență. Potrivit acesteia, cînd a activat în România, a fost nevoită de multe ori să opună rezistență.

"Lupta cu corupţia şi cu frauda, nu este o chestiune care se termină în 24 de ore, sau în trei zile, sau în trei luni, sau într-un an de zile. Este o luptă care nu are sfîrşit. O luptă care îți cere să te confrunți constant și să depui eforturi continue atunci cînd toată lumea poate fi împotriva ta.

Procurorii nu se pot odihni, nu pot pleca în vacanță, nu pot închide biroul și să spună "gata, am arestat deja trei miniștri sau trei deputați sau trei oameni de afaceri și gata, am învins corupția". Nicidecum, aceasta este o luptă în care trebuie să fie implicată absolut toată lumea, nu doar reprezentanții sistemului judiciar", a declarat șefa Parchetului European.

Comisia Europeană a emis anterior un pachet de recomandări privind procesul de desfășurare a reformelor în Moldova. Acesta menționează necesitatea de a lupta împotriva corupției, de a reforma sistemul de justiție și de a combate crima organizată. Aceasta se referă, de asemenea, la reforma întreprinderilor de stat.

Parchetul European a semnat acorduri cu Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție din Moldova. În cadrul acestei cooperări, ofițerii de poliție și procurorii au participat la cursuri de formare organizate de Parchetul UE.

9
5
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?