X 
Cutremure stiri: 502

Care sînt principalele amenințări digitale la adresa utilizatorului obișnuit

30 sep. 06:30   Societate
5 ore in urma 1625 0

Există aproximativ 10 amenințări digitale principale cu care un utilizator obișnuit se poate confrunta în viața de zi cu zi.

Despre acest lucru a declarat expertul în securitate cibernetică Vitalie Levința, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

El a subliniat că acum aproape toți cetățenii folosesc rețelele de socializare, diferite mesagerii, au acces la contul lor bancar prin Internet-banking, online-banking. Toate acestea sînt acoperite de parole, iar uneori oamenilor le este prea lene să inventeze parole serioase și introduc parole ușoare, de exemplu, trei de 1.

„Mai ales cu semnăturile digitale din țara noastră, este ridicol cînd există inițial o parolă de opt unități, iar oamenii pur și simplu nu o schimbă și o lasă așa”, a declarat expertul în securitate cibernetică.

Printre principalele amenințări digitale, Vitalie Levința a numit și ingineria socială - manipularea psihologică a oamenilor pentru a efectua anumite acțiuni sau a dezvălui informații confidențiale.

El a explicat că, de exemplu, oamenii adaugă o persoană în lista de prieteni și acea persoană începe să vorbească cu ei, încercînd să le găsească punctele slabe și aceștia, vor-nu vor, îi oferă date personale, parole etc.


„Apoi urmează analiza datelor personale. Ce cifre ne place să introducem atunci cînd creăm parolele? Data zilei noastre de naștere, numele de familie, numele cîinelui, numele pisicii, numele liceului, anul absolvirii etc. Totul este inginerie socială. O persoană vrea să fie adăugată ca prieten. Este drăguță, prietenoasă, comunică și încet, încet, încet învață toate aceste date, iar apoi merge pe metoda selecției, învață numele aceluiași liceu, anul absolvirii etc.”, a subliniat expertul în securitate cibernetică.

El a spus că, în plus, acum, avînd acces la e-mail, poți avea acces la aproape toate rețelele sociale, deoarece ne înscriem prin e-mail.

"Intră o persoană, căreia absolut întîmplător i-ai spus parola. Îți știe adresa de e-mail. A intrat acolo, a verificat. Adresa de E-mail i-a spus că cineva s-a conectat de pe alt calculator, iar el, avînd deja acces, șterge mesajul. Sau noi înșine ștergem adesea astfel de mesaje fără măcar să le citim. Eu vă sfătuiesc întotdeauna: opriți-vă, citiți, căci nu se face degeaba. Cineva a stat și s-a gândit că o astfel de notificare trebuie să apară în cazul unei astfel de acțiuni. Citiți-l, este foarte important”, a spus Vitalie Levința.

Printre alte amenințări digitale majore, el a menționat Malware - software rău intenționat, care include multe diferite tipuri de viruși, troieni, adware (conceput pentru a afișa reclame pe ecran), ransomware (programe-șantajiste) care se maschează ca software legitim.

De exemplu, troienii sînt viruși foarte mici. O persoană descarcă o copie piratată a unei aplicații care vine cu un set de programe diferite, iar cînd aplicația se instalează, se instalează și un program suplimentar care nu încurcă în niciun fel, nu este vizibil.

„Este ca un cal troian. În el se află un software care citește toate datele computerului dvs. și le trimite unei gazde care are acces la computerul dvs. În unele cazuri, acești indivizi încep să facă ceva imediat, iar în alte cazuri stau liniștiți și nici măcar nu știi că cineva are acces complet la computerul tău. Troianul colectează date și deschide, să spunem, o ușă pentru stăpînul său, pentru ca acesta să intre, iar persoana, aflîndu-se undeva departe, poate intra în liniște prin intermediul acestui troian și poate vedea ce aveți pe computer. De exemplu, toate parolele dvs. salvate. Nouă doar ne place să scriem undeva parolele salvate, datele și așa mai departe”, a declarat expertul în securitate cibernetică.

Potrivit acestuia, adware-ul sînt programe mici pe care le descărcăm și care încep să ruleze reclame pe care nu le-am cerut. Cînd introducem o anumită adresă într-un motor de căutare, ele ne aruncă într-o zonă complet diferită pentru a ne arăta mai multe reclame, iar computerul începe să funcționeze cu greutate.

În același timp, ransomware este un tip de virus care este foarte utilizat la nivel industrial, dar și la nivel privat. Atunci cînd se instalează un astfel de virus, acesta blochează totul complet, criptează și apare un mesaj: dacă dorești să obții din nou accesul la calculator, trebuie să transferi această sumă de bani în acest cont. Și este indicat un asemenea cont care este foarte greu de urmărit, cui aparține.

„Și dacă o persoană chiar este de acord să plătească - nu înseamnă că va primi accesul înapoi. Pentru că banii pur și simplu se duc acolo. Oamenii care fac acest lucru sînt infractori cibernetici, ei nu vizează o singură persoană. Practic, trimit tuturor un mesaj și încep să colecteze bani de la ei. Cineva a refuzat, dar cineva a acceptat să plătească. Iar acest lucru se întîmplă și la nivel de întreprindere. De exemplu, nu demult, într-una dintre țările balcanice, toate bazele de date ale furnizorului central de electricitate au fost criptografiate, iar șantajiștii au cerut bani. Nu au primit banii, dar compania a avut probleme și abia după un timp a reușit să restaureze totul din copiile de rezervă”, a subliniat Vitalie Levința.

El a spus că metode similare sunt folosite la nivel privat. Computerul unei persoane, de exemplu, s-a blocat în totalitate, iar aceasta nu poate face nimic cu el, nu poate obține date. Iar oamenii, care de obicei au nevoie foarte mare de aceste date, încep să plătească. Cei care nu au cu adevărat nevoie foarte mare de ele nu plătesc.

„Sincer, nu am auzit foarte multe cazuri în care omul a plătit și a primit accesul înapoi. Pur și simplu nu-mi amintesc astfel de cazuri”, a declarat expertul în securitate cibernetică.

El a menționat că la nivel privat există o mulțime de astfel de viruși. De exemplu, există un virus zero day, care stă în interior pînă la un anumit moment, iar într-o zi se activează și colectează anumite date, iar apoi se activează, blochează și transmite datele către stăpînul său.

Vitalie Levința a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că, pe lîngă smartphone-uri și computere, o amenințare digitală pot reprezenta și obiectele electronice inteligente - televizoare inteligente, aspiratoare inteligente, frigidere inteligente, alte obiecte conectate la internet și așa mai departe.

„Toate acestea au mici sisteme de operare. Toate au adresele lor pe internet pentru că ne conectăm la ele. Este folosit orice dispozitiv din cadrul unei ”case inteligente” care este conectat la internet și care are propriile adrese IP pe care le puteți găsi. Aceasta se numește Internet of things, adică internetul lucrurilor”, a subliniat expertul în securitate cibernetică.

Potrivit acestuia, de exemplu, la nivel de întreprindere pot fi organizate atacuri-DDoS, pentru a bloca activitatea unui site prin trimiterea unui număr mare de cereri care depășesc capacitatea rețelei.

„Adică atunci cînd încep să „distrugă”, să atace anumite servicii electronice, cînd încep să arunce o mulțime de cereri de pe internet, iar serverul pur și simplu nu are timp să le proceseze pe toate. Aceasta este cea mai răspîndită, cea mai ușoară formă de atac și chiar și adolescenții pot face acest lucru, deoarece în Darknet, internetul negru sau din umbră, poți găsi instrumente pentru acest lucru, poți învăța cum să organizezi corect astfel de atacuri, care pot duce la consecințe foarte grave”, a declarat Vitalie Levința.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra faptului că mulți oameni pun wi-fi în casele lor fără o parolă, dar este important să protejăm Internetul obiectelor, fapt la care mulți nu se gîndesc deloc.

„Teoretic, nu-mi va face niciun rău personal dacă cineva îmi va folosi televizorul pentru un atac DDoS sau televizorul ca VPN, dar îmi va încetini internetul. Capacitatea internetului meu. Acesta în primul rînd. Iar în al doilea rînd, de exemplu, atunci cînd se investighează astfel de atacuri DDoS, se poate ajunge la mine și îmi vor spune că tu ești sursa acestor atacuri, că din sursa ta a existat un atac acolo și acolo și, prin urmare, este foarte important să protejăm aceste lucruri”, a declarat expertul în securitate cibernetică.

Potrivit acestuia, în plus, folosind Internetul obiectelor, o persoană cu acces direct la un anumit obiect îl poate controla, de exemplu, aceeași cameră internă, IP-camera, poate opri frigiderul de dragul unei glume, iar totul în el se va strica. Multe televizoare, de asemenea, sînt purtătoare de informații care pot fi utilizate.

Vitalie Levința a subliniat și faptul că, odată cu apariția criptomonedelor, au apărut și ferme de criptomonede, unde acestea sunt generate și au existat cazuri în care hackerii s-au infiltrat în computerele altor persoane și le-au folosit computerele ca fermă de criptomonede, iar acest lucru înseamnă utilizarea de energie electrică, uzarea echipamentelor.

„Așadar, trebuie de închis toate datele, de protejat. Desigur, la nivel industrial, de stat, amenințările sînt și mai ample”, a spus el.

Expertul în securitate cibernetică a subliniat, de asemenea, importanța păstrării datelor personale din sistemul bancar, este important să știți cum să utilizați corect un card, cum să nu deveniți victimă a escrocilor - escrocii care înșală în mod intenționat oamenii inventînd situații false, oferind servicii și bunuri false, iar scopul lor principal este să obțină bani sau date personale.

Potrivit acestuia, accesul la internetul public, chiar dacă este protejat prin parolă sau cu o parolă cunoscută de toată lumea, poate fi, de asemenea, periculos. Utilizarea informațiilor personale sau foarte importante prin wi-fi nu este deloc recomandată.

„Noi, de exemplu, ce facem dacă avem wi-fi? Conectăm imediat un VPN pentru a merge la o rețea securizată și lucrăm prin intermediul unei rețele securizate, și atunci este greu să descarci ceva prin wi-fi. Wi-fi-ul în sine nu face nimic, dar prin aplicații proaste pot fi citite anumite date prin wi-fi”, a subliniat Vitalie Levința.

De asemenea, el a atras atenția și asupra faptului că și unele cabluri de încărcare USB speciale de 1 600 de dolari de pe piață pot fi periculoase. Acest cablu a fost creat inițial pentru testeri, cei care testează siguranța protejării unui sistem. În interiorul acestui cablu se află cabluri suplimentare și sisteme suplimentare care permit ca atunci cînd telefonul este conectat la calculator să citească și să copieze informații de pe calculator.

„Vizual este același cablu. De aceea este foarte important, atunci cînd vrei foarte mult să păstrezi informații confidențiale și te temi că ai putea fi urmărit de persoane care au acces la acest tip de tehnologie, să nu lași pe nimeni să-și încarce telefonul de la computerul tău. Acesta este un lucru foarte important. Nu vă va arăta nimic, nu vă va arăta nici măcar faptul că cineva solicită accesul la dispozitiv. Pur și simplu se va conecta ca un telefon obișnuit, dar va începe deja să scaneze și să copieze date”, a avertizat expertul în securitate cibernetică.

4
2
1
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав