La ședință au participat reprezentanții instituțiilor subordonate, responsabili de procesul de monitorizare.
Misiunea expertului Paul Buijs este de a analiza calitatea apelor de suprafață din Republica Moldova. Expertul va efectua vizite în teren și va veni cu recomandări privind potențialele locații, unde urmează a fi instalate stații automate de monitorizare a calității apei. Aceste stații vor fi amplasate pe cursul fluviului Nistru, la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina, avînd ca obiectiv principal monitorizarea volumelor de apă care intră în țară și asigurarea unor avertizări timpurii. Astfel, autoritățile vor putea acționa rapid în caz de identificare a surselor periculoase de poluare. Stațiile vor fi achiziționate în cadrul proiectului „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al rîului Nistru”.„Calitatea apelor de suprafață și monitorizarea acestora sînt esențiale pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă. În contextul schimbărilor climatice și al precipitațiilor reduse, atît cantitatea, cît și calitatea apei devin tot mai critice. Contăm pe experiența și expertiza colaboratorilor noștri pentru a implementa practici inovatoare și eficiente în domeniul protecției mediului”, a menționat Gheorghe Hajder în cadrul ședinței.
Misiunea expertului va dura pînă la sfîrșitul lunii septembrie. La încheierea misiunii va avea loc o ședință de prezentare a rezultatelor și a recomandărilor, precum și a următorilor pași ce urmează a fi realizați pentru îmbunătățirea monitorizării calității apelor de suprafață.
Proiectul „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al rîului Nistru” este finanțat de Ambasada Suediei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).
Adăuga comentariu