X 
Cutremure stiri: 500

Bunurile nedeclarate la vamă. Ce se întîmplă cu acestea, dacă sînt recunoscute drept corpuri delicte

4 aug. 12:00   Societate
6127 0

Bunurile, inclusiv banii, care au constituit obiectul infracțiunii de contrabandă sunt recunoscute în calitate de corp delict, în condițiile art. 158 Cod de procedură penală (CPP).

Corpurile delicte și alte obiecte ridicate se păstrează pînă ce soarta lor nu va fi soluționată prin hotărîre definitivă a organului de urmărire penală sau a instanței de judecată. În cazurile prevăzute de CPP, chestiunile privind corpurile delicte pot fi soluționate pînă la terminarea procesului penal.

În caz de conflict referitor la apartenența obiectului recunoscut corp delict, litigiul se soluționează în ordinea procedurii civile și un asemenea obiect se păstrează pînă la momentul cînd hotărîrea pronunțată în cauza civilă devine irevocabilă.

Conform art. 161 CPP, pînă la soluționarea cauzei penale, procurorul ori ofițerul de urmărire penală care are încuviințarea procurorului, în faza urmăririi penale, sau, după caz, instanța de judecată dispune restituirea către proprietar sau posesorul legal:

1) a produselor ușor alterabile;


2) a obiectelor necesare acestuia pentru viața cotidiană;

3) a animalelor domestice, păsărilor, altor animale care necesită îngrijire permanentă;

4) a automobilului sau a unui alt mijloc de transport, dacă acesta nu a fost sechestrat pentru asigurarea acțiunii civile în cauza penală sau a posibilei confiscări speciale a bunurilor.

Corpurile delicte voluminose, care necesită condiții speciale de păstrare și care nu au pe ele urme ale infracțiunii, precum și alte corpuri delicte, cu excepția celor care au servit la săvîrșirea infracțiunii și care păstrează pe ele urmele infracțiunii, se transmit Serviciului Fiscal de Stat (SFS) pentru a fi utilizate, păstrate, îngrijite sau comercializate.

Dacă proprietarul sau posesorul legal al corpurilor delicte menționate nu este cunoscut sau dacă restituirea lor este imposibilă din alte motive, ele se predau SFS pentru a se decide utilizarea, păstrarea, îngrijirea sau comercializarea acestora cu transferarea banilor încasați la contul de depozit al Procuraturii sau al instanței de judecată respective.

Dacă procurorul dispune încetarea urmăririi penale sau în cazul soluționării cauzei în fond, se hotărăște chestinea cu privire la corpurile delicte. În acest caz:

1) uneltele care au servit la săvîrșirea infracțiunii vor fi confiscate și predate instituțiilor respective sau nimicite;

2) obiectele a căror circulație este interzisă vor fi predate instituțiilor respective sau nimicite;

3) lucrurile care nu prezintă nicio valoare și care nu pot fi utilizate vor fi distruse, iar în cazurile în care sunt cerute de persoane ori instituții interesate, ele pot fi remise acestora;

4) banii și alte valori dobîndite pe cale criminală sau asupra cărora au fost îndreptate acțiunile criminale se restituie proprietarului sau, după caz, se trec în venitul statului.

Celelalte obiecte se predau proprietarilor legali, iar dacă aceștia nu sunt identificați, se trec în proprietatea statului. În caz de conflict referitor la apartenența acestor obiecte, litigiul se soluționează în ordinea procedurii civile. Banii marcați, asupra cărora au fost îndreptate acțiunile criminale, se trec în venitul statului, iar echivalentul lor se restituie proprietarului de la bugetul de stat.

5) documentele care constituie corpuri delicte rămîn în dosar pe tot termenul de păstrare a lui sau, la solicitare, se remit persoanelor interesate;

6) obiectele ridicate de organul de urmărire penală, dar care nu au fost recunoscute corpuri delicte, se remit persoanelor de la care au fost ridicate.

Dacă corpurile delicte au fost transmise conform destinației potrivit prevederilor art. 161 alin. (3) din CPP, proprietarului sau, după caz, posesorului legal i se restituie obiecte de același gen și calitate sau i se plătește contravaloarea lor, pornind de la prețurile libere în vigoare la momentul compensării.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa [email protected].

0
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав