X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Botez cu scandal la Chișinău: un preot i-a dat afară din biserică pe părinții copilului

1 dec. 2023,, 17:04   Societate
3974 0

Un bărbat, cetățean străin, și soția acestuia, ar fi fost dați afară din biserică, chiar în timpul botezului copilului lor. Cel puțin asta reiese dintr-un video distribuit în mediul online.

Cazul ar fi avut loc pe data de 25 noiembrie, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din capitală. Potrivit imaginilor video, preotul o alungă inițial pe mama copilului din biserică, pe motiv că nu ar fi botezată, transmite NM.

Ulterior, acesta îi spune și tatălui copilului, de altă naționalitate, să părăsească biserica. Motivul invocat – nu este botezat și e de altă religie decît cea creștin ortodoxă. Contactat de NM, Episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu a confirmat incidentul. Potrivit lui, Mitropolia Moldovei a luat act de acest caz „cu tristețe”.

Din imaginile video distribuite în spațiul online, preotul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena refuză să încreștineze copilul și chiar îi alungă din biserică pe părinții bebelușului. Motivul – nu ar fost botezați. Discuțiile au fost purtate pe tonuri ridicate.

Preot: „Da-ți copilul și duceți-vă într-o parte. Dacă nu sînteți botezată, vă rog frumos, nu participați”


Mama copilului: „Eu sînt botezată, soțul meu nu este botezat, dar el are dreptul să stea în biserică, nu aveți dreptul să ne alungați”.

Preot: „Am dreptul, eu sînt stăpîn aici, ai înțeles? Ia uite-te la dînsa”.

Mama copilului: „Nu puteți să vorbiți și să strigați așa la noi, noi am venit cu pace”.

Preot: „Lăsați voi pacea asta. (…) Voi nu aveți acolo jucărele, numaidecît în Moldova să veniți să le căutați? (…) El nu are voie să participe, ce înseamnă asta? (…) Trebuia să vă informați, asta e biserică, nu e foaie verde… Vă uitați că acolo în Anglia fac baruri, hoteluri și fel de fel de prostii în biserici”.

Cazul de la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a ajuns și în vizorul Mitropoliei Moldovei. Contactat pentru un comentariu, reprezentantul Mitropoliei, Episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu, a declarat că Mitropolia Moldovei „a luat act de acest caz cu tristețe”. Moșneguțu a confirmat că incidentul a avut loc la Biserica Sfinții Constantin și Elena din Chișinău.

„Cauza va fi minuțios studiată, cercetată de către Judecata Bisericească. În cazul în care se va constata vinovăția preotului, va avea loc o sancționare canonică, disciplinară în această situație. Regretăm, nu este bine ce s-a întîmplat”, a declarat pentru NM Episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu.

Episcopul Ion a declarat că încă nu a fost stabilită data în care biserica va analiza incidentul, însă a dat asigurări că atunci cînd va fi o decizie finală, va oferi mai multe detalii.

0
1
1
12
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?