Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Bolea: MAI și premierul Dorin Recean soluționează direct problema motorinei din România

23 feb. 07:25   Societate
2545 0

  Fermierii pot accesa începînd cu data de 1 martie un credit de 500 de mii de lei, garantat de stat în proporție de 90%.

  O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, ca reacție la protestele fermierilor din ultimele săptămîni. Ministrul Bolea mai dă asigurări că problema motorinei din România va fi soluționată în scurt timp. De cealaltă parte, fermierii protestatari spun că protestele lor nu au tentă politică, iar revendicările sînt strict economice, notează IPN.

  Fermierii protestatari spun că revendicările lor nu s-au schimbat și cer autorităților urgentarea plății subvențiilor, repartizarea motorinei promise de Guvernul de la București și reeșalonarea creditelor. Agricultorii dau asigurări că protestul lor nu are conotație politică.


  „Dacă găsiți în revendicările fermierilor vreo declarație politică, atunci eu voi fi de acord că protestul este politic, dar solicitările agricultorilor care protestează sînt strict economice. Motorina din România nici pînă în ziua de astăzi nu a ajuns în Republica Moldova. Luînd în considerare situația tensionată din România, unde fermierii sînt în stradă, s-ar putea ca acea ordonanță să nu fie respectată și motorina să n-o vedem. De multe ori ministrul a spus că a reformat AIPA, dar oricum avem întîrzieri. Potrivit legii, subvențiile postinvestiționale trebuie să intre în conturi în decurs de 60 de zile, dar sînt întîrzieri foarte mari și fermierii nu primesc acești bani. Noi nu am cerut ca creditele să le plătească cineva, ci doar să fie amînate”, a spus fermierul Sergiu Ștefanco în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

  De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că revendicările fermierilor sînt soluționate în limitele restricțiilor bugetare. Vladimir Bolea spune că problema motorinei donate de Guvernul României a devenit prerogativa directă a premierului țării și în scurt timp ea va fi soluționată.

  „Ministerul Agricultorii nu discută cu agricultorii în bază de revendicări, ultimatumuri. Ministerul Agriculturii a propus și din data de 1 martie va intra în vigoare oferta de 500 de mii de lei, garantată de stat în proporție de 90%, iar agricultorii, chiar dacă au datorii mai mari de 90 de zile și credite reeșalonate, vor putea merge la bancă pentru a lua acest credit de 500 de mii. Astăzi, prim-ministrul și Ministerul de Interne soluționează direct problema motorinei. Motorina este în România, o vor trimite românii și fermierii o vor primi”, a spus vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

  Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au anunțat că astăzi, începînd cu ora 10.00, sînt reluate protestele agricultorilor. Fermierii au anunțat că punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița și unele drumuri naționale vor fi blocate.

  6
  2
  0
  0
  1

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  La ce etnie vă atribuiți?