X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Biserica ”Sfînta Treime” din satul Zăicani, la 150 de ani

7 sep. 2022,, 21:15   Societate
3705 0

În weekend-ul trecut, în satul Zăicani, raionul Rîșcani, a fost mare sărbătoare. Locuitorii satului au mers la biserică pentru a sărbători cea dea 150 aniversare a locașului sfînt.

”Astăzi, avem la noi în sat o sărbătoare dublă, în primul rînd omagierea a 150 de ani de la deschiderea bisericii ”Sfînta Treime” și adoua este omagierea de 60 de ani a preotului Ioan Gînju. Sîntem bucuroși să avem o așa mare sărbătoare la noi în sat, împreună cu episcopul Siluan și mai mulți preoți din satele din vecinătoate. Noi dorim ca toți oamenii să dăm dovadă de credintă, bunătate, stăruință pentru ca să fim mulțumiți de tot ceea ce ne înconjoară. Pace, sănătate și toate cele bune pentru Părintele Ioan și pentru toți credincioșii creștini”, a spus Victor Tăbîrță, primar al satului Zăicani.

Și parohul Bisericii din sat a dorit creștinilor din localitate multă credință.

”Fericiți cei ce ascultă cuvîntul lui Dumnezeu și îl păzesc pre el. Așa a spus mîntuitorul Isus Cristos. Cuvîntul lui Dumnezeu nu vine de unul singur la casa noastră, însă trebuie să îl căutăm, să îl aflăm. Așa precum e scris în sfînta scriptură: Bate și vei afla, cereți și vi se va da! Iată că noi în zilele de duminică, de sărbători venim la sfînta biserică care este maica noastră cea spirituală, căci sfîntul Ciprian de Cartagina a spus: că Biserica nu este mamă, nici Dumnezeu nu este tată.


În satul Zăicani avem documente din arhivă că în sat a mai existat o biserică construită în 1803 din lemn, cu o clopotniță la fel din lemn. Dar iată că în 1866 marele cărturar al neamului nostru, Vasile Stroiescu cere o bicecuvîntare ca să construiască o biserică din patră. Această binecuvîntare a făcuto în luna noiembrie 1866, iar în luna ianuarie s-a început a construi acest lăcaș sfînt. Am găsit documental, căci în totalitate a fost finisată în 1874. Însă, alt document ne spune că în 1872 ea a premis antimis și a început a sluji sfintele liturgii, iată aceia astăzi celebrăm aniversarea de 150 de ani de cînd această biserică a început să slujească sfintele liturghii. Astăzi avem o sărbătoare frumoasă care ne întărește pe tărîmul credinței și ne îndeamnă la lucruri mai bune și mai frumoase. Așa să ne ajute Dumnezeu prin acea învățătură bună ce ne-o oferă sfînta biserică noi putem să urcăm pe urcușul nostru care duce spre patria noastră cea cerească. Acesta și este idealul vieții noastre pe pămînt. Să moștenim împărăția lui Dumnezeu, Amin!”, a declarat Ioan Gînju, Preotul Bisericii ”Sfînta Treime” din satul Zăicani.

Vă reamintim că informații despre mănăstirile din Republica Moldova, precum și despre orașe și sate, le puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?