X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, veche de peste 230 de ani, riscă să se prăbușească

20 apr. 14:40   Societate
2887 0

Biserica din lemn din satul Măcăreuca din raionul Drochia, veche peste 230 de ani, riscă se prăbușească.

În timp ce oamenii și parohul bisericii din sat fac apel la autorități să salveze monumentul istoric, primarul comunei ridică din umeri și spune că primăria nu are mijloacele financiare necesare pentru a restaura biserica veche, scrie TVN.

„De vreo 15 ani nu se face nimic. S-a agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, asta este principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Este ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, cum se spune el, aceștia răspund”, a spus preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia, Fiodor Zeru.

Autoritățile spun biserica trebuie să fie restaurată de urgență, altfel riscă să se ruineze.

„Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric. Din păcate, noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții”, a declarat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dumitru Cuțchi, potrivit sursei citate.


„Raionul Drochia are 2 biserici din lemn. Este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița, care este conservată mult mai bine. Din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici, în 1985. În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată”, a spus șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu.

Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la 3 milioane de lei. Ultima slujbă a fost ținută aici în anii 90.

5
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав