Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Biletele în taberele de vară pentru copii, mai scumpe cu circa 50%

16 apr. 2022,, 11:15   Societate
3004 0

După perioada pandemică din anii 2020-2021, cînd nu au fost organizate tabere de odihnă și întremare a sănătății pentru copii și adolescenți, acestea își reiau activitatea. Anul acesta, costul maxim al unui bilet în tabere va fi mai mare cu 47% față de anul 2019.

Potrivit unui proiect al Ministerului Educației și Cercetării, costul pentru o zi în tabăra de odihnă și întremare a sănătății s-a majorat de la 211 la 310 lei. Totodată, costul pentru o zi în tabăra școlilor sportive a crescut de la 51 la 370 de lei, transmite IPN.

În tabăra turistică costul pentru o zi este estimat al 340 de lei, în tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare – 316 lei. Odihna în tabăra de întremare cu sejur de zi va costa 243 de lei.

Finanțarea taberelor de vară pentru copii și adolescenți se va efectua din bugetul de stat și bugetele locale, din sumele plătite de părinți și din resursele alocate de întreprinderi, organizații și asociații, urmînd ca autoritățile fiecărei unități administrativ-teritoriale să stabilească prețurile biletelor.

Biletele achiziționate de Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi repartizate Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care va distribui biletele de odihnă organizațiilor sindicale primare și unităților economice.

Pe lîngă biletele de odihnă repartizate de CNAS, autorităților administrației publice li se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor copiilor din familiile beneficiare de ajutor social, dar și copiii aflați sub tutelă/curatelă, cei plasați în servicii de tip familial sau încadrați în centre de plasament temporar. O parte dintre bilete vor ajunge gratuit la copiii care au obținut performanțe la studii sau sînt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare.

Autoritățile publice locale pot comercializa restul biletelor cu 20% din prețul acestora.

Ministerul Educației urmează să achiziționeze o sută de bilete și va suporta cheltuielile de transport tur-retur pe teritoriul Republicii Moldova pentru elevii din România, în baza Acordului privind colaborarea în domeniile științei, învățămîntului și culturii între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, semnat în 1992. De asemenea, va procura un pachet turistic pentru vizitarea obiectivelor și localităților turistice din Moldova pentru o sută de elevi din România. Alte 300 de bilete vor fi achiziționate pentru elevii din instituțiile de învățămînt general din raioanele de est ale Republicii Moldova și orașul Bender, subordonate MEC. 150 de bilete vor fi oferite pentru copiii din Ucraina, în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniile învățămîntului, științei și culturii, semnat în anul 1993.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?