X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Banii lui Platon vor trece în contul statului. Decizia instanței

12 ian. 2023,, 17:18   Societate
5420 0

Banii obținuți din vînzarea acțiunilor deținute de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon la Moldindconbank vor trece în contul statului. Este vorba despre cele 764 milioane de lei, achitate de grupul bulgar Doverie, care a cumpărat la începutul anului 2019 un pachet 63,89% de acțiuni Moldindconbank, vîndute la bursă de Guvern.

Pachetul de acțiuni la Moldindconbank, împreună cu alte active ale lui Platon, au ajuns sub sechestru în dosarul fraudei bancare. Ulterior, statul le-a cumpărat cu 760 de milioane de lei, pentru a salva banca de la faliment, după care le-a revîndut investitorului bulgar, transmite tv8.md.

Banii sînt păstrați pînă astăzi, sub sechestru, într-un cont bancar deschis la Moldindconbak. Joi, 12 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza Veaceslav Platon, acuzat de spălarea de bani și a decis ca 268 054 638,19 lei, obținuți din înstrăinarea celor 63,89% din acțiunile băncii, să fie transferați în contul trezorerial al Centrului Național Anticorupție.

„Se admite demersul procurorilor cu privire la autorizarea transferului mijloacelor financiare sechestrate prin încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, din 14 februarie 2019, se autorizează transferul în contul trezorerial al Centrului Național Anticorupție a mijloacelor obținute din înstrăinarea a 63,89% din acțiunile deținute de către Platon Veaceslav, plasate pe contul bancar deschis la instituția financiară Banca Moldinconbank, puse sub sechestru prin încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, din 14 februarie 2019”, a dispus instanța.

„Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale”, menționează reprezentanții Procuraturii Anticorupție.


Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel în decurs de 15 zile.

10
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?