Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1305

Avertisment: UE are ”lacune importante” în privința capacităţii de apărare

1 dec. 2023,, 12:00   Societate
1856 0

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi, 30 noiembrie, la sediul Agenţiei Europene a Apărării (EDA), că după nouă ani consecutivi de creștere, cheltuielile militare ale Uniunii Europene au atins în 2023 o sumă-record de 270 de milioane de euro, relatează AFP.

Față de 2022, cheltuielile militare ale UE au crescut cu 30 de miliarde de euro.

Acesta este al nouălea an consecutiv de creştere în rîndul statelor membre UE, în contextul în care mai multe dintre ele apără necesitatea unei creşteri semnificative a acestor cheltuieli, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

”Lucruri mari”

În 2022, şase dintre cele 27 de state membre UE şi-au crescut cu peste 10% cheltuielile militare – iar Suedia cu peste 30%, în aşteptarea ratificării aderarării sale la NATO de către Turcia şi Ungaria.

Franţa şi-a crescut cheltuielile militare cu 0,7% în 2022, potrivit agenţiei specializate a UE în probleme de apărare EDA.


Toate statele membre UE au alocat per ansamblu 1,5% din PIB sectorului apărării – cu mult sub obiectivul de 2% stabilit de NATO.

În total 22 de state membre UE sînt şi state membre NATO.

Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost alocate unor investiţii în sectorul apărării, potrivit agenţiei europene.

Cu aproximativ ”60 de miliarde pe an, putem face lucruri mari”, a dat asigurări Charles Michel într-un discurs rostit la EDA, la Bruxelles, în frunte cu o ”Piaţă Unică a Apărării”, în vederea evitării unei dipersări a resurselor, dublări în anumite producţii şi în vederea realizării unor economii importante, a subliniat el.

”Vremuri mult mai exigente”

În acest sens, EDA ar urma să devină ”un adevărat Minister European al Apărării”, a sugerat preşedintele Consiliului Eurpean – o instituţie din care fac parte conducătorii statelor membre UE.

Este necesar să se ofere o mai mare vizibilitate industriei apărării UE, a subliniat el.

”Din cauza războiului de pe continentul nostru, putem garanta contracte pe termen lung” industriaşilor, a dat asigurări Charles Michel.

1
7
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?