X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Autoritățile din Găgăuzia anunță că ar putea organiza un referendum privind viitorul regiunii

26 mai. 2023,, 07:45   Societate
3274 0

Autoritățile din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia au întocmit o listă cu solicitări pentru președinta R. Moldova, Parlament și Guvern care urmează să fie adoptată la 27 mai.

Potrivit documentului, în cazul în care autoritățile centrale ale R. Moldova vor ignora solicitările, semnatarii rezoluției „își rezervă dreptul de a iniția și desfășura un referendum privind viitorul Găgăuziei”, notează zdg.

Încetarea „ingerințelor” în campania electorală pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei, asigurarea reprezentării depline a Găgăuziei în organul legislativ al țării, organele centrale ale puterii executive, ale puterii judecătorești și ale organelor de drept, dar și solicitarea ca Consiliului Europei, ONU, Rusia, Turcia și Germania să aibă calitate de garanți ai statului juridic special al Găgăuziei.

ZdG
ZdG

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit cîștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii, cu 52,34% din voturi.


Decizia Curții de Apel din Comrat a fost pronunțată în timp ce Procuratura Anticorupție (PA) continuă examinarea listelor alegătorilor din Găgăuzia în contextul „bănuieli rezonabile privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării”.

12
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?