Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Atribuțiile de stabilire și plată a pensiilor foștilor președinți de țară, preluate de CNAS

7 noi. 2023,, 13:07   Societate
2177 0

Casa Națională de Asigurări Sociale va prelua funcția de stabilire, plată și evidență a pensiilor, persoanelor care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

În prezent, normele legale nu stabilesc expres instituția care efectuează stabilirea și plata pensiei persoanelor care au ocupat funcția de Președinte, ci doar sursa de finanțare.

Totodată, Casa Națională de Asigurări Sociale este instituția care realizează stabilirea și plata tuturor pensiilor, cu excepția pensiei persoanelor care au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova. Modificările legislative în acest sens au fost propuse pentru consultări publice, anunță Noi.md cu referire la bizlaw.md

Potrivit Legii privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova, persoana care a ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova beneficiază de o pensie în mărime de 42% din suma tuturor plăților lunare ale Președintelui în exercițiu. În anul 2022 de exemplu, aceștia au avut o pensie de peste nouă mii de lei.

Pensiile acordate persoanelor care au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova nu sunt supuse indexării și nu se ține cont de creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent.


Asigurarea cu pensii a acestei categorii de beneficiari se acoperă din mijloacele financiare ale Aparatului președintelui Republicii Moldova, prevăzute în bugetul de stat.

0
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?