Acestea cresc din belșug, peste tot. Amatorii de ciuperci sînt tentanți să le colecteze personal, fără cunoștințe temeinice despre specia sau inofensivitatea acestora.
În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din floră spontană (de ex.: păduri) să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci este posibilă dacă consumatorii vor ține cont de următoarele recomandări:
Atenție!
Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.
Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sînt false și și vă pot costa viața.
Chiar și cunoscătorii de ciuperci pot da greș!
Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi!
Adăuga comentariu