X 
Cutremure stiri: 507

Atenție la produsele cumpărate pe timp de caniculă: ANSA vine cu recomandări

8 iul. 13:45   Societate
4246 0

Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmînă. Este o perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), notează Noi.md.

Cele mai periculoase sînt bacteriile patogene: E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, vine cu o serie de recomandări importante atît pentru comercianții de produse alimentare, cît și pentru cumpărători.

Recomandări pentru comercianți:

-Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade C, (preferabil mai mică de 5 grade C);


-Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 grade C;

-Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade C.

0Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;

-Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

-Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

-Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămîn sigure;

-Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;

Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;

Recomandări pentru consumatori:

-Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;

-Păstrați alimentele la temperaturi sigure atît pentru servire, cît și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sînt păstrate la temperatura camerei;

-Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;

-Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider).

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав