X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Ivan Bodiul

3 ian. 2023,, 21:15   Societate
3024 0

Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Ivan Ivanovici Bodiul, primul secretar al Comitetului Central al CPM, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS.

După cum scrie sputnik.md, meritele lui Bodul în Moldova sînt foarte mari. El a contribuit la creșterea industriei, a ingineriei mecanice și a electronicii. În perioada sa, în Moldova au apărut cele mai mari din Europa livezi, complexe de animale și fabrici de conserve, au fost deschise noi teatre și librării rurale "Luminița". Au crescut universitățile, s-a dezvoltat cultura, arta și literatura, s-au construit orașe și sate.

Menționăm faptul că mai devreme, într-un interviu din 2006, Ivan Bodul a remarcat că Moldova nu a fost niciodată dependentă în URSS.

"Noi creșteam anual cîte 350 de mii de tone de carne, greutate vie, și dădeam Moscovei 140 de mii de tone. În 1975, din 8,3 miliarde de cutii de conserve de fructe și legume, RSSM i-a revenit 2 miliarde. Moldova producea 45% din tot tutunul produs în URSS! Leonid Ilici m-a spus: "Dacă nu erați voi, trebuia să cumpărăm tutun peste hotare cu aur!". Datorită faptului că RSSM a făcut parte dintr-o țară uriașă, Moldova s-a dezvoltat atît de repede și a devenit un ținut înfloritor", a menționat el.

Mai multe informații despre Moldova Sovietică găsiți pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Istoria.


10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?