X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4147

Asociația Judecătorilor condamnă și cere respingerea tentativei de imixtiune în procesul decizional al CSM

17 iul. 15:45   Societate
3798 0

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) anunță că condamnă ferm orice tentativă de influențare a deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – instituție garant esențial al independenței autorității judecătorești.

”Conform art. 1 din Legea Nr. 947 din 19.07.1996, CSM este un organ independent, responsabil de organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc, asigurînd autoadministrarea acestuia.

Orice intervenție externă asupra deciziilor sale contravine principiilor fundamentale ale statului de drept. „Consiliul Superior al Magistraturii este un organ independent, format în vederea organizării şi funcționării sistemului judecătoresc, şi este garantul independenţei autorităţii judecătoreşti. Consiliul Superior al Magistraturii exercită autoadministrarea judecătorească,” este stabilit prin art. 1 din legea menționată supra.

În acest context, AJRM denunță atacul lansat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova împotriva judecătorului Alexei Paniș, un act subiectiv parvenit prin Inspecția Judiciară și confirmat drept autentic. Această acțiune este văzută ca o tentativă de influențare a membrilor CSM pentru a vota împotriva numirii judecătorului Paniș pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Este de remarcat și faptul că soția autorului sesizării este angajată în secretariatul Comisiei pre-vetting, ceea ce reprezintă un caz evident de incompatibilitate în intenția ultimului”, se arată într-o notă de presă.

Potrivit Asociației Judecătorilor, conform art. 4 din Legea nr. 26/2022, membrii Comisiei de evaluare şi angajații secretariatului beneficiază de imunitate funcţională şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului şi a atribuţiilor.


”Astfel, nu poate fi sancționată și pedepsită critica opiniilor exprimate în exercitarea mandatului şi a atribuţiilor membrilor comisiei. De asemenea, art. 4 din Legea nr. 26/2022 prevede că Comisia de evaluare are independență funcțională și autonomie decizională față de orice persoane fizice sau juridice, inclusiv față de fracțiunile politice și partenerii de dezvoltare. Prin urmare, remarcile denigratoare ale organizației ar încălca independența Comisiei pre-vetting și ar putea indica o interdependență între Comisia pre-vetting, judecătorul vizat și organizația menționată.

AJRM face un apel la membrii CSM, organismele internaționale și toate părțile interesate să respecte autonomia decizională a Consiliului și să asigure că hotărîrile sale sînt adoptate exclusiv pe baza normelor legale, fără nicio influență externă. Este inacceptabil ca o organizație neguvernamentală să încerce să influențeze deciziile CSM prin intermediul unor scrisori care pot denatura procesul judiciar.

O astfel de practică nu doar că încalcă hotărîrea Curții Constituționale din 07 decembrie 2021 și drepturile fundamentale ale candidatului menționat, dar și afectează imaginea și integritatea CSM și a întregului sistem judiciar.

Cazul DANILEȚ v. ROMANIA, unde CEDO a constatat încălcarea libertății de exprimare, este de asemenea relevant în acest context. AJRM solicită membrilor CSM să reacționeze prompt și ferm pentru a curma asemenea practici care reprezintă o sfidare directă și periculoasă la adresa independenței justiției”, mai notează Asociația

AJRM subliniază că această condamnare nu se referă în particular doar la cazul judecătorului Alexei Paniș, ci vizează protejarea tuturor judecătorilor din țară.

”Orice tentativă de influențare externă a deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o amenințare la adresa independenței întregului sistem judiciar. Asociația noastră rămîne ferm angajată în apărarea principiilor statului de drept și în asigurarea unui mediu în care toți judecătorii să poată lucra fără presiuni sau influențe externe”, concluzionează Asociația Judecătorilor.

4
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав