Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Asigurarea cu apă a R. Moldova! Detalii despre dicuțiile moldo-ucrainene privind riscurile ecologice de pe Nistru

26 iun. 12:56 (reactualizat 27 iun. 07:24)   Societate
2774 0

Ministerul Mediului a venit cu un răspuns la adresarea făcută de portalul informațional Noi.md, privind concluziile grupului de experți din R. Moldova și Ucraina, care s-au convocat în ședință de lucru la Chișinău pe data de 7 iunie.

În cadrul discuțiilor, au fost analizate riscurile ecologice și siguranța alimentării cu apă a populației, în condițiile scăderii debitului de apă în bazinul fluviului Nistru.

"În cadrul ședinței, participanții au analizat riscurile ecologice și siguranța alimentării cu apă a populației, în condițiile scăderii debitului de apă în bazinul fluviului Nistru, constatînd că, la data de 7 iunie 2024, nu există riscuri pentru asigurarea cu apă a Republicii Moldova," este menționat în răspunsul secretarului de stat, Gheorghe Hajder.

Potrivit lui, partea moldovenească și partea ucraineană au prezentat rezultatele modelării scenariilor posibile de schimbare a nivelului apei din lacul de acumulare Nistrean, ținînd cont de diverse variante de aflux și evacuare a apei. În urma discuțiilor, au fost identificate de comun acord măsuri preventive pentru a asigura nivelul necesar al apei în fluviul Nistru.

"1. Conform Regulilor de exploatare a lacurilor de acumulare ale nodului hidroenergetic complex Nistrean, regimurile de funcționare ale lacurilor de acumulare se stabilesc cu asigurarea unui debit mediu zilnic în bieful aval de minimum 100 m³/s.


2. În cazul creșterii afluxului în lacul de acumulare Nistrean, se va asigura, ținînd cont de situație, acumularea apei în lac pentru a garanta alimentarea cu apă și menținerea debitelor ecologice.

3. Împuternicitul Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind apele de frontieră va invita la ședințele Comisiei interdepartamentale pentru coordonarea regimurilor de funcționare a lacurilor de acumulare Nistrene și Niprene Împuternicitul Guvernului Republicii Moldova privind apele de frontieră, pentru a examina regimul de funcționare a lacurilor de acumulare Nistrene.

4. În cazul agravării situației, Împuterniciții Guvernului Republicii Moldova și Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind apele de frontieră se vor adresa Co-președinților Comisiei Nistrene pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Comisiei Nistrene în iulie 2024," anunță sursa.

Cu referire la construcția noilor lacuri de acumulare pe fluviul Nistru, Ministerul Mediului anunță că nu sînt prevăzute și nu sînt puse în discuție astfel de scenarii.

"Principalele provocări în menținerea unui debit optim pe fluviul Nistru, atît pentru asigurarea cu apă potabilă a populației, cît și pentru menținerea ecosistemelor acvatice, sînt: 1. Situația hidrologică în partea superioară a bazinului hidrografic Nistru în perioada de vară (lipsa precipitațiilor); 2. Bombardarea infrastructurii critice din Ucraina," scrie în răspuns.

În contextul celor expuse, Ministerul Mediului anunță că schimbul de date și cooperarea cu partea ucraineană pe subiectele ce țin de gestionarea fluviului Nistru este menținută inclusiv prin intermediul Comisiei Nistrene și Grupurile de lucru din cadrul Comisiei.

Noi.md amintește, în rețelele sociale a apărut un video filmat în satul Braga (Ucraina), aflat lîngă Cetatea Hotin, în care, se vede că Nistrul aproape că nu mai are apă.

Ulterior, Ministerul Mediului a anunțat că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice, deoarece scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean.

3
0
0
6
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?