X 
Cutremure stiri: 500

Ar trebui introdusă siesta în Moldova? Părerile sînt împărțite

10 aug. 14:00   Societate
11063 0

Locuitorii Moldovei au atitudini diferite față de ideea eventualei introduceri a siestei în țara noastră - odihna de după-amiază, care este o tradiție obișnuită în acele țări din Europa și America Latină, unde clima este deosebit de caldă.

Pe fundalul căldurii anormale din Moldova, problema introducerii siestei în țara noastră a început să fie discutată mai activ.

Președintele Organizației Republicane "Protecția Consumatorului", Petru Guțul, consideră că introducerea siestei în Moldova nu are nici un rost, căci, în acest caz, nimeni nu va mai lucra.

”Despre ce siestă vorbiți?”, a întrebat-o P. Guțul pe jurnalista Noi.md.

Potrivit lui, la noi și așa nimeni nu vrea să lucreze, iar dacă se va mai introduce și siesta la nivel legislativ, atunci în țară va avea loc o prăbușire totală.
”Relaxarea nu are rost, lăsați-i să lucreze, mai ales pe funcționarii care nu fac nimic. Și unde este garanția că se vor odihni în acea pauză, da nu vor merge să rezolve probleme personale, adică se vor afla oricum sub soarele arzător? Este puțin probabil ca tradițiile străine să prindă rădăcini în țara noastră în forma, în care ele trebuie să existe cu adevărat”, a spus Petru Guțul.


La rîndul său, Tamara Ababii, co-fondatoare a Teatrului Playback „Chernila”, care anual în timpul verii lucrează ca profesoară la tabăra de vară pentru copii „Argos” de pe insula grecească Thassos, în glumă se autodefinește ca „expertă în somnul de după-amiază”, într-un comentariu pentru Noi.md a spus că visul ei este introducerea siestei în Moldova, și a menționat că, cel mai probabil asta puțin probabil să fie introdusă, de exemplu, în capitală.

”La noi, siesta este foarte greu de implementat în condițiile urbane”, - spune T. Ababii.

Potrivit ei, în timpul unei pauze de masă de două ore, nu toți lucrătorii vor putea ajunge acasă pentru a avea timp să se odihnească confortabil. Cel mai probabil ar prefera să stea în birou sau untr-un centru comercial cu aer condiționat. Micii antreprenori, desigur, își reglează personal orele de muncă, dar e puțin probabil ca în mijlocul zilei un comerciant să-și adune și iar să expună marfa pe tarabă.

”Dar ce facem cu ziua de lucru de opt ore? Va trebui să mutăm începutul zilei de lucru la ore mai devreme, iar bugetarii încep activitatea la opt dimineața. Asta înseamnă, că este necesar să fie schimbate orele de deschidere a grădinițelor - la 6-6.30, ceea ce nu le-ar conveni tuturor”, a subliniat ea.

Interlocutoarea Noi.md a menționat, că e destul de dificil să introduci tradiții noi, dar e bine că deja se vorbește despre aceasta și că ideile noastre au adepți.

Poate, putem începe cu niște lucrări fizice foarte complicate, spre exemplu, în construcții, propune Tamara Ababii.

În opinia doctorului în biologie, cunoscutul ecologist, directorul executiv al Asociației internaționale a păstrătorilor r. Nistru Eco-TIRAS, Ilia Trombițchi, întrebarea privind introducerea sau neintroducerea siestei depinde de genul afacerilor.

”Spre exemplu, în magazine, desigur - da, trebuie introdusă siesta, dar numai pentru lunile de vară, – își expune punctul de vedere I. Trombițchii. – În oficii, probabil, nu, acolo funcționează climatizoarele. În restaurante - în funcție de categoria vizitatorilor – funcționari sau turiști”, și-a exprimat părerea Ilia Trombițchi.

2
4
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав