Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Anual se cheltuiesc 2 milioane de euro pentru încălzirea și asigurarea clădirii Guvernului cu energie electrică

21 noi. 2023,, 20:45   Societate
960 1

Anual, cheltuielile pentru încălzirea clădirii Guvernului și asigurarea acesteia cu energie electrică se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Autoritățile caută investiții pentru a reduce costurile și a face din acest edificiu un model de eficiență energetică.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, esența acestui proiect este ca Guvernul și Ministerul Finanțelor să împrumute bani pe un termen mai lung de pe piața internațională pentru a investi în eficiența energetică a clădirilor publice. Astfel, acestea ar urma să fie izolate termic și să fie integrate sursele regenerabile, scrie radiomoldova.md.

„Căutăm resurse pentru a realiza un proiect model în clădirea Guvernului. Și să observăm cît de mult putem economisi prin investiții în eficiență energetică și faptul că edificiul Guvernului este un exemplu perfect. Dacă nu vom reuși să economisim nici acolo, nu știm unde vom putea. Dorim să venim cu un proiect care, pe de o parte, să demonstreze efectele unor astfel de investiții și, pe de altă parte, să economisim bani la Guvern și să pilotăm un mecanism pe termen lung pe care să-l putem aplica și la alte instituții publice”, a declarat Victor Parlicov.

Totodată, ministrul Energiei a mai precizat că doar în Chișinău sînt peste 2700 de blocuri multietajate, majoritatea cărora a fost construită în perioada sovietică sau imediat următoare și au un grad de eficiență energetică foarte scăzută. Pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în Republica Moldova se cheltuie de 3,5 ori mai multă energie anual decît media din țările Uniunii Europene, iar pentru a reabilita toate blocurile locative e nevoie de circa un miliard de euro.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?