X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4159

Angajații Ministerului Apărării vor putea trece un test la poligraf

29 iul. 12:45   Societate
4283 1

Persoanele cu funcţii de răspundere în structurile Ministerului Apărării sau cele care urmează să fie angajate ar putea trece testul poligraf.

Este o propunere a ministrului Anatolie Nosatîi. Experţii în domeniu susţin că iniţiativa vine după ce s-a aflat că fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a colaborat cu serviciile secrete ruseşti, transmite tvrmoldova.

Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, prioritar, vor fi supuşi testului poligraf angajaţii care au acces la informaţii de stat.

ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării al Republicii Moldova: „În conformitate cu legislaţia în vigoare va fi lista celor funcţii şi persoane care urmează să le ocupe, avînd în vedere la informaţii cu caracter clasificat, la secretul de stat. Totodată, posibil să fie testate în condormitate cu proiectul persoanele care sînt în proces de verificare, cercetare sau pentru avansarea în funcţii.”


PAVEL HAREA expert în securitate, WatchDog: „După mine această iniţiativă a venit ca urmare a cazului răsunător cu fostul comndat al Marelui Stat Major, Gorgan, confrom informaţiilor apărute în spaţiul public a fost un colaborator cu serviciile secrete ale unui stat străin, în cazul dat Federaţia Rusă. Eu cred că va fi un mecanism mult mai amplu care va include mai mulţi paşi de a anliza, de a cerceta şi de a investiga aceste persoane, iar poligraful va fi unul dintre ele.”

Testarea va fi făcută periodic, de către un specialist atestat.

PAVEL HAREA expert în securitate, WatchDog: „Aici desigur că trebuie să lucreze şi Serviciul de Contraspionaj care se fală în cadrul Ministerului pentru a putea analiza. Dacă o să fie posibil de al utiliza pentru a demite din funcţii sau elibera din funcţie anumiţi funcţionari, eu nu cred că va fi posibil pentru că acest test nu poate fi folosit ca şi probatoriu şi nici în practica internaţională nu este utilizată ca probă concludentă.”

În prezent, în Republica Moldova, dreptul de a iniția testarea cu utilizarea poligrafului îl dețin Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, organele Ministerului Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Vamal şi Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Inițiativa legislativă se află în consultări publice pînă pe 29 iulie.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав